Altsaxofonist Lee Konitz overleden aan corona

In 2006 gaf Lee Konitz een workshop voor het conservatorium in Groningen. Foto: Archief/Jan Willem van Vliet

Altsaxofonist Lee Konitz is overleden aan een longontsteking als gevolg van het coronavirus. Hij werd 92 jaar oud.

Konitz werd geboren in 1927 te Chicago, als zoon van Joodse immigranten. Hij begon op de klarinet, verruilde die voor een tenorsaxofoon om uiteindelijk uit te komen op de altsaxofoon. In 1946 ontmoette hij de blinde pianist Lennie Tristano en ontwikkelde onder diens invloed een cerebrale, ‘coole’ speelstijl.

Aan het einde van de jaren veertig speelde hij mee op de beroemde Birth Of The Cool -sessies, onder leiding van trompettist Miles Davis en arrangeur Gil Evans. Als een van de weinige altisten uit die tijd onttrok hij zich aan de dominante invloed van Charlie Parker, met wie hij goed bevriend was. Later in zijn carrière speelde hij alsnog bebop, maar hij beheerste ook verschillende vrijere stijlen. Een van zijn beroemdste platen is het trio-album Motion uit 1961, met onder anderen slagwerker Elvin Jones.

Konitz speelde met verscheidene groten, zoals Ornette Coleman, Charlie Haden, Dave Brubeck en Charles Mingus. Hij laat een omvangrijke discografie na, vaak gevuld met eigenzinnig geïnterpreteerde standards . De succesvolle saxofonisten Tineke Postma uit Heerenveen en Ben van Gelder uit Groningen hadden les van hem. Konitz werd bij concerten in Nederland vaak begeleid door het trio van pianist Rein de Graaff uit Veendam.

Nieuws

menu