Arjan Linker (17) uit Nieuw-Amsterdam met het Nederlands Blazers Ensemble op televisie

Vier keer eerder bereikte Arjan Linker uit Nieuw-Amsterdam de finale van de jaarlijkse compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. De vijfde keer is het gelukt: hij won en op 1 januari wordt zijn stuk uitgevoerd op televisie.

In een ander licht heet de compositie van zo’n vier minuten waarmee de 17-jarige componist-trombonist op nieuwjaarsdag te horen en te zien is op NPO2. Niet alleen als componist maar ook als solist. ,,Ik speel samen met de trombonist van het NBE een duet”, zegt Linker. In de uitzending wordt hij ook geïnterviewd.

Speciaal arrangement voor Nieuwjaarsconcerten

In de aanloop naar de in totaal vier Nieuwjaarsconcerten van het NBE (drie keer in Amsterdam, één keer in Leeuwarden, allemaal uitverkocht) moet hij nog we even aan de slag. ,,Ik moet er een speciaal arrangement van maken. We spelen het bij de Nieuwsjaarsconcerten in een grotere en iets andere bezetting. Daar ben ik nu mee bezig.”

Linker, die in 2016 de Drentse Talentprijs Cultuur won, begon in 2011 met componeren. ,,Dat kwam door mijn eerste trombonedocent, Henri Gerrits, die zelf ook componist/arrangeur is. Hij wees me op een compositiewedstrijd in Emmen. In 2013 deed ik voor het eerst mee met de compositiewedstrijd van het NBE. Daarna kreeg ik wat lesjes en is componeren echt een groot ding geworden in mijn leven.”

Vooropleiding in Groningen én Den Haag

Momenteel volgt de scholier van het Hondsrug College in Emmen de vooropleiding trombone aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen én de vooropleiding compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. ,,Ik zit in het laatste jaar van het gymnasium. Volgend jaar wil ik trombone en musicologie gaan studeren in Amsterdam. Later wil ik ook compositie weer oppakken. Ik wil niet alleen spelen of componeren, maar er een mooie combinatie van maken.”

Wanneer te zien?

Het Nieuwjaarsconcert van het NBE is op maandag 1 januari om 19 te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.