Arthur en Lucas Jussen treden voor het eerst in vier maanden weer live op: 'Ik hoorde een hoestje, een teken van leven'

Lucas en Arthur Jussen traden na vier maanden lockdown voor het eerst weer op in de Oosterpoort. ,,We zijn zielsgelukkig om weer voor publiek te spelen." Foto: Ronald Lowijs

Groningen had dinsdagavond de primeur: het eerste klassieke concert van het land in vier maanden tijd. Lucas en Arthur Jussen gaven een concert in de Oosterpoort met muziek van hun nieuwe cd, The Russian Album. Arthur: ,,Ik hoop dat dit voorlopig de laatste eerste keer is.”

Jullie markeerden dit bijzondere moment niet, maar begonnen gewoon met spelen. Een bewuste keuze?

Arthur: ,,We hebben het afgelopen jaar al een paar keer een eerste keer gehad. Je kunt wel elke keer een toespraak houden, maar vanavond voelde het goed om gewoon te spelen. Er hoefde niets gezegd, we waren gewoon zielsgelukkig dat het weer kon. Het zou mooi zijn als dit voorlopig de laatste eerste keer was en dat dit echt het begin is van terugkeren naar het normale. Ik heb goede hoop.”

Wat maakt een liveconcert zo bijzonder?

Lucas: ,,Voor publiek spelen zorgt voor een sfeer, een spanning, een concentratie en een energie die uniek is. Alles gebeurt op dat moment, en daarna is het afgelopen en blijft alleen de herinnering. Je kunt wel livestreamen en cd’s opnemen, maar die ervaring is daar nooit in te vangen.”

Arthur: ,,In de drieëntwintigste minuut, in een rustig stukje, hoorde ik een hoestje. Dat ik dat nog eens zou missen. Maar het voelde als een teken van leven.”

Lucas: ,,Een stilte is ook zoveel mooier als er mensen bij zijn. Dat iedereen zich bewust is van een mooi moment en het klappen uitstelt. Dat heb publiek dat kan opbrengen is prachtig, en dat lukte vanavond. Dat merkte ik bijvoorbeeld na de toegift.”

Hebben jullie Groningen bewust als eerste plek om op te treden gekozen?

Arthur: ,,Al was het Oeteldonk, Urk of Emmeloord, we willen overal optreden, als we maar kunnen spelen. Nee, we hebben dit niet zelf gekozen, we zijn gevraagd en hebben meteen ja gezegd.”

Lucas: Het is wel jammer dat alles nog dicht is, anders waren we deze mooie stad ingegaan om een biertje te drinken. Nu rijden we terug naar Amsterdam.”

Wanneer mogen jullie weer?

Lucas: ,,Volgende week is er nog zo’n concert als dit in Rotterdam, als onderdeel van de pilot Testen voor toegang. En daarna gaan we als het goed is naar Spanje en Polen.”

Arthur: ,,Maar in deze tijd weet je het nooit zeker.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur