Burning: vijf veertigers uit Stadskanaal en Emmer-Compascuum, die vanavond hun debuutalbum presenteren.

Baanbrekend wil heavy metal band Burning niet zijn

Burning: vijf veertigers uit Stadskanaal en Emmer-Compascuum, die vanavond hun debuutalbum presenteren.

Met een hart voor de heavy metal waarmee ze opgroeiden, debuteren de mannen van Burning vrijdagavond met de cd

Nightmares

Jochies waren ze toen ze werden gegrepen door de muziek van Black Sabbath en Iron Maiden. ,,We hebben de opkomst van het genre heavy metal meegemaakt”, stelt Koch. ,,En we zijn altijd fan gebleven.” Logisch dus dat Burning – een vijftal veertigers uit Stadskanaal en Emmer-Compascuum – zich voor de debuutplaat laat inspireren door de hardrock en metal uit de jaren zeventig en begin jaren tachtig. ,,We proberen die sound te benaderen.”

Klassieke metal, duistere teksten

Heavy metal noemt Koch het zelf liever niet; hij kan zich goed vinden in de manier waarop het Nederlandse muziekblad Aardschok het omschreef. ,,Veertig jaar heavy metal en hardrock op één cd.” Gezellig ouderwets zou je het kunnen noemen, al doe je de band daarmee tekort. Maar baanbrekend of vernieuwend wil Burning helemaal niet zijn. Zo kan het gebeuren dat je Koch op Nightmares hoort zingen over duistere en behoorlijk beladen onderwerpen. Denk aan ter dood veroordeelden, heksenverbranding. ,,Dat past bij de muziek en het sfeertje. En bijzonder is dat thrillerschrijfster Bronja Hoffschlag een bijdrage leverde met een tekst over een krankzinnige man die zijn vriendin aanzet tot zelfmoord.”

Voor Burning al een geslaagde samenwerking, want er zijn fans van Hoffschlag die speciaal voor haar bijdrage de cd aanschaffen. Het zijn eigen nummers die voortborduren op een rijke traditie van een genre dat nog altijd een trouwe aanhang heeft. Kijk maar naar de belangstelling voor het Very ’Eavy Festival dat vorig jaar tijdens de vijfde editie met 650 bezoekers uitverkocht was.

Het muzikale vuur brandt nog

Terug naar Burning. ,,Waarom het zolang heeft geduurd dat we met ons debuut komen? Tja, we zijn geen band van jongens die 22 jaar zijn. Iedereen heeft gezinnen en vaste banen. Het gaat dus allemaal lang niet meer zo vlot als vroeger.”

Natuurlijk hebben de muzikanten ervaring opgedaan in andere bands. Zo speelt bassist Andy Haandrikman in The Wounded, dat binnenkort na een lange pauze met een nieuwe plaat komt. Het muzikale vuur brandt dus nog beslist. Toch hoeft Burning niet zo nodig op tour door Polen of Spanje.

,,Dat is een bewuste keuze, we jagen die droom niet meer na.” Het zegt niets over het enthousiasme waarmee de muziek wordt gemaakt. Nuchter: ,,We verwachten echt niet dat we de nieuwe Iron Maiden worden hoor, haha. Maar we pakken vanavond visueel groot uit.”

menu