Tisjeboy Jay. Waarschijnlijk heb je hem op tv in Temptation Island gemist als verleider, ken je zijn filmpjes op internet niet en heb je geen notie van zijn status als influencer.

Even duiden. Zijn naam is Jay Francis, en op zijn cv noteert hij functies als boekhouder en bodybuilder. Hij is van Surinaamse afkomst en werd 27 jaar geleden in Sittard geboren. Dat hóór je, en het is op de een of andere manier karakteristiek voor de contrasten die hij uitvent.

Dat maakt hem interessant, al heeft hij nog niet besloten of hij standup comedian is of cabaretier. In Het tijdelijke abnormaal , zijn tweede theatershow, zoekt hij nog naar een combinatie van beide faciliteiten. Van de gesprekjes met de zaal moet hij het hebben. En dan blijkt dat men de hilarische scènes graag met hem deelt, juicht en klapt, maar een slotovatie overslaat en snel op weg gaat naar de uitgang.

Complotdenken

Bakken bijval en bakken stront heeft Tisjeboy Jay over zich heen voelen komen, toen hij bij aanvang van de pandemie de theorieën van het complot denken niet schuwde. Ambitie voert hem nu verder. Hij wil zijn verhaal kwijt. De getuigenis van een man die van liefde en humor houdt en alles manoeuvreert in de richting van een uitvergrote versie van zichzelf, Jay. Daar valt niet tegen te scrollen, ‘alle complotten zijn uitgekomen.’ Hij wil loslaten, spelen.

De factoren tijd en trouw zet hij off line in als steuntje bij zijn streven om idealen van vrijheid en aanhankelijkheid als kernwaarden te realiseren. Allemaal goed en wel. De opmars naar een andere, betere wereld krijg je niet zomaar voor elkaar. Dat beseft hij verdomd goed, maar in zijn voorstelling doen zich situaties voor die daarmee op gespannen voet staan. Hij is op die momenten van een ernst die neigt naar moralistisch preken. Het publiek volgt hem daarin, omdat het erkent dat hij meent wat hij zegt. Kennelijk mankeert echter een regisseur die hem zou adviseren daarop minder de nadruk te leggen, al doet hij zijn best een aantal volstrekt uiteenlopende onderwerpen te verzamelen om de lollige kant een lekkere plek te garanderen. Min of meer als basis, eigenlijk, voor de passie die hij met toewijding belijdt. Daarvoor zijn de argumenten voldoende aangevoerd. Een eindeloze finale voegt daaraan niets toe. Al kun je er niet omheen: ze vallen voor Tisjeboyjay én voor Jay Francis. Mooi meegenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur