Frits Hesseling legt, door vanuit een hoogwerker een vernislaag aan te brengen, de laatste hand aan de restauratie van een muurschildering van Jan van der Zee. Het in 1969 gemaakte werk hangt in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Midden-Groningen.

Het lijkt er voor te zijn gemaakt: de kleurrijke, abstracte muurschildering met figuratieve elementen in de hal van het huis voor Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Alsof de in 1988 overleden Ploegschilder Jan van der Zee in 2021 zelf de laatste hand legt aan een abstract werk dat de geschiedenis van Midden-Groningen verbeeldt.

De gelauwerde Ploegschilder maakte het werk van 3,20 breed en 2,60 hoog in 1969 in de technische school (SBHS) aan de Erasmusweg in Hoogezand. Het jaar waarin beeldend kunstenaar Frits Hesseling (Groningen, 1951), zijn studie begon aan de Academie Minerva. Werk van Van der Zee, hij maakte behalve wandschilderingen ook schilderijen, hout- en linosneden en litho’s, hangt in het Haags Gemeentemuseum en het Groninger Museum.

Sprekende kleurstelling van De Ploeg

De abstracte vormen en felle kleuren ademen het optimisme van de wederopbouw. Van der Zee maakte het met Hoogezand-Sappemeer in zijn achterhoofd. Hij schilderde vormen en gereedschappen van de industrie en verwerkte daarin speels een menselijk gezicht. ,,Werk dat uitnodigt om lang naar te kijken en waar de beschouwer telkens iets nieuws in ontdekt.’’

Hesseling noemt Jan van der Zee (1898-1988) geen typische Ploegkunstenaar. ,,Hij was ook niet zo heel lang lid van De Ploeg, als ik het mij goed herinner. Deze muurschildering stamt uit zijn overgangsperiode naar abstract werk. De sprekende kleurstelling is dan wel weer heel erg van de Ploeg.’’

De waarde van het werk laat zich lastig in euro’s uitdrukken. ,,De culturele waarde is het grootst. Er is veel geld in gestoken om het te behouden.’’ Dat hij het muurschilderij mag restaureren is voor Hesseling een eervolle opdracht. Eerder maakte hij met Johanna Hondelink een replica van een muurschildering van Van der Zee in de Hanzehogeschool in Groningen.

In een houten frame ingekaderd en opgeborgen

Om die reden, en omdat hij zich zijn laatste werkzame jaren vanuit Minerva bezig heeft gehouden met kunst in de openbare ruimte, is Hesselink gevraagd om de muurschildering in Hoogezand te restaureren.

In de zomer van 2013 liet de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer het werk uit het oude schoolgebouw halen. Het werd met de muur waarop het was geschilderd uitgezaagd, in een houten frame ingekaderd en opgeborgen. Het veiligstellen van het kunstwerk kostte de gemeente 40.000 euro.

Stukadoor met verstand van kunstzaken

,,Het heeft in de opslag op de grond gestaan, dus het heeft hier en daar wel een stootje gehad’’, aldus Hesseling. Bovenin het werk zat over de volle breedte een scheur die door een stukadoor met verstand van kunstzaken is hersteld.’’ Hesseling heeft delen bijgeschilderd, sommige vlakken werden overgeschilderd.

Het werk is door bouwer BAM op zesenhalve meter ingemetseld in de centrale hal van Het Huis voor Cultuur en Bestuur. Daar past het wonderwel in het schoon metselwerk van gekleurde stenen. Geheel in de traditie van De Ploeg gebruikte Van der Zee voor de muurschildering in Hoogezand sprekende kleuren.

Nelf Lakfabrieken Marrum

De verf voor het restauratieproject is nauwkeurig nagemaakt door Nelf Lakfabrieken uit Marrum. Dat namaken gebeurde aan de hand van verf- en kleuranalyses. Jan van der Zee kocht zijn verf bij deze fabriek toen die nog in Groningen stond.

Het Huis voor Cultuur en Bestuur, deze naam wordt eerdaags aangebracht op de gevel, tegenover winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand, huisvest theater/muziekschool Kielzog, openbare bibliotheek, een Grand Café en het gemeentehuis van Midden-Groningen. Een hedendaags ontwerp van de architecten van De Zwarte Hond dat naar verwachting eind mei wordt opgeleverd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur