Beste Groninger Film: inventiviteit vereist

Een jury bestaande uit acteur/regisseur Hugo Metsers, regisseur Saskia Diesing (met Nena in 2014 winnares), hoofdredacteur Erik Wijnholds van Dagblad van het Noorden en Jorine Witte van openluchtbioscoop Zienemaan en Kino Kladestino, onthult zaterdagavond welke films het schoppen tot Beste Groninger Film 2018.

Wat is de beste Groninger film? In het Forum worden de winnaars bekendgemaakt
Lees verder

Er zijn vijf categorieën: fictie, non-fictie, videoclip, opdrachtfilm en talent award. Coördinator van dit inmiddels vast onderdeel van Internationaal Film festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG) is Yvonne Dijkstra. ,,De prijs bestaat nu vijf jaar. Ik denk dat een heel goed instrument is om de Groningse filmmakers samen te brengen, om elkaar te ontmoeten. Zo’n platform is belangrijk voor de ontwikkeling van de film in de provincie.”

In de regio werken is moeilijker

Het is een vaak gehoorde klacht dat het erg moeilijk is om de financiering van een filmproject rond te krijgen. Dijkstra: ,,Ja, je moet het vaak zelf uitzoeken. Dat hoeft niet alleen maar nadelig te zijn. Het doet een beroep op je inventiviteit, op de creativiteit die ook nodig is bij het maken van films. Ikzelf ben praktisch ingesteld. Je moet roeien met de riemen die je hebt. En als een project meer tijd vergt, heb je ook langer om na te denken over een goeie aanpak. Het tempo ligt dan alleen wat lager.”

Nominaties

Voor wie genomineerd zijn in de vijf categorieën van Beste Groninger Speelfilm, zie groningerforum.nl. Rechtstreekse uitzending, zaterdagavond OOG TV, 20.00 uur. Presentatie: Hadassa de Boer.

Het is zeker waar dat regisseurs in de regio het moeilijker hebben dan die in, laten we zegggen, Amsterdam, beaamt ze. ,,Natuurlijk spelen ze daar elkaar de bal toe. Geldschieters en makers komen elkaar tegen in het café.” Dat is een gegeven en dat wordt niet snel anders. Het is belangrijk dat regisseurs hier blijven, zeker documentairemakers. Dat moet! Er liggen hier zo veel verhalen! Voordeel: het woont hier fijn. Probeer in de Randstad maar eens een goeie, betaalbare woning te krijgen.”

Het filmklimaat stimuleren

Dijkstra weet waarover ze het heeft. Niet alleen door haar lange ervaring in de culturele wereld ze ‘deed’ bijvoorbeeld de Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden afgelopen jaar maar is ook als levenspartner van filmregisseur Fedde Hoekstra betrokken bij diens projecten. Juist om een beeld te schetsen van het noordelijke filmklimaat is de succesvolle Assense regisseur Reinout Hellenthal als gastspreker bij de uitreiking uitgenodigd. Hij richtte samen met Hilco Folkeringa de stichting Open Eyes op, die het filmklimaat in (heel) Noord-Nederland moet stimuleren.

Jaarlijks opnieuw blijkt rond de prijsuitreiing opnieuw dat er heel wat gemaakt wordt in Groningen. ,,Het aanbod is groot.” En de kwaliteit? ,,Die fluctueert. Voor mij is techniek niet het belangrijkste. Met een smartphone kun je ook iets moois maken. belanngrikste is: hoe vertel je een verhaal. Welke emotie maak je ermee los. Dat is belangrijker dan technische snufjes. Op dat gebied valt hier nog wel wat te winnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.