De Groningse popster Simon de Wit alias Blanks baalde natuurlijk ook toen in maart de pandemie toesloeg. Een dag na zijn eerste show in Amerika kon hij de koffers weer pakken. Nu ziet hij het als een geluk bij een ongeluk. ,,Straks, als alles weer opengaat, kan ik bewuster in die rollercoaster stappen.”

Het jaar begon veelbelovend. In januari werd Blanks tijdens Popgala Noord gekroond tot beste artiest van Groningen, Drenthe en Friesland. Een paar dagen later bewees hij zich als uitvoerend artiest op het prestigieuze festival Eurosonic Noorderslag. ,,Omdat ik van de online-kant kom, was het dit jaar de bedoeling om Blanks als performing artist te ontwikkelen. En met een tournee door Amerika, Canada en Europa zag het er heel goed uit.”

Eigen kanaal op YouTube en 1,2 miljoen abonnees

Het bleef bij een show in San Francisco. ,,Op dag twee stonden we op te bouwen in de Roxy in Los Angeles. Toen kwam iemand vertellen dat de burgemeester vanwege corona alles had gecanceld. Op dat moment was het balen, alle plannen vielen in het water. Eenmaal thuis heb ik er twee dagen mee gezeten, tot ik besefte dat ik alle tijd had voor dingen die ik anders niet kon doen.”

De Wit (23) kon ook terugschakelen. Doen wat hij gewend was te doen als internetfenomeen met een eigen kanaal op YouTube en 1,2 miljoen abonnees. Met de luxe van een eigen studio in de garage bij het huis van zijn ouders in Harkstede. ,,Ik besef dat het voor een heleboel artiesten een ander verhaal is. Maar voor mij is het achteraf gezien eigenlijk heel positief geweest. Ik heb tijd gewonnen, me kunnen focussen op wat belangrijk is voor Blanks. En ik heb een balans gevonden tussen werk en vrije tijd. Straks, als alles weer opengaat, kan ik bewuster in die rollercoaster stappen. Begin dit jaar was ik er voor mijn gevoel wat per ongeluk in gevallen.”

Songschrijven en productie

De coronatijd benut de muzikant door stappen te zetten op het gebied van songschrijven en productie. ,,Geen feestjes voor mij, ik zie bijna niemand. In mijn omgeving zijn mensen serieus met corona bezig.”

Om de paar weken maakt hij, al dan niet met zijn Instagram-volgers, een liedje of coverversie voor zijn YouTube-kanaal. Hij dropte vijf singles en er was Cheap Sodas And Ice Cream Kisses . ,,Een collectie happy, zomerse tracks.” Zijn nieuwste single, Stranger , verscheen begin december. Nog niet eerder werd een liedje zo snel zo vaak beluisterd als nu. ,,Kennelijk heb ik een trouwe following opgebouwd.”

Met meer dan een half miljoen luisteraars per maand op Spotify alleen al, zit dat inderdaad wel goed. ,,Crazy! We zien dat behalve in Nederland vooral in Amerika, Duitsland, Australië en Brazilië wordt geluisterd.”

Professionele muziekpraktijk

Een slaapkamervlogger is De Wit al lang niet meer. Wat begon als tiener, is uitgegroeid tot een professionele muziekpraktijk. Hij heeft zijn master informatiekunde op zak, maar is vastbesloten actief te blijven in de muziekwereld. Hij kijkt daarvoor ook al naar de langere termijn. ,,Want er komt een moment dat je als artiest over bent. Maar ik zou graag met en voor anderen blijven werken, ook achter de schermen. Daarom heb ik mijn eigen managementtak opgezet waarmee ik artiesten begeleid die ook van de online-kant komen.”

Ondertussen droomt hij groot. ,,Als ik iemand mag noemen waar ik graag mee zou werken? Dua Lipa. Jon Bellion schrijft voor haar en heeft ook zijn eigen carrière. Hij doet precies wat ik ook zou willen doen. Net als Ryan Tedder van One Republic. Tegen dat soort mensen kijk ik erg op.”


Blanks heeft een sessie opgenomen die van 13 t/m 16 januari tijdens de digitale editie van Eurosonic Noorderslag te zien is via www.esns.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur