Hoe het verder moet, zien ze nog wel – zonder de coronamaatregelen die de inspiratiebron waren voor Theater Oosterwijtwerd. Dát het verder gaat staat vast. Voor de tweede zomer achtereen hebben Carmen Schilstra en Alina Kiers met hun TIS-podium een stevig programma gefikst in de schuur van Eetcafé de Boerderij.

Dat TIS staat voor Theater Initiatieven Stad. In praktijk reikt die stad dus tot diep in de Ommelanden. Het programma ademt bij een eerste blik eenzelfde sfeer als dat van vorig jaar: veel noordelijke artiesten. Wat ook de opzet was. Toch is er veel nieuw, en gaat slechts een beperkt aantal artiesten op herhaling.

Verjonging in het programma, nu nog van het publiek

Arjen Lubach is er een van. Erwin de Vries ook. En waar vorig jaar De Bende van Baflo Bill optrad, is er nu als openingsvoorstelling Durf Te Dromen , een zogeheten ‘interregionale familierevue’, met naast Kiers en Schilstra ook Frank den Hollander, Jeroen de Jong (van Cochon Blue) en Jan Veldman, en ook nog drummer Lielian Tan. Schilstra: ,,We hebben allemaal gewoon ontzettend veel zin om lekker te zingen samen.” Dus dat wordt een liedjesshow? ,,Nou, er zijn ook verbindende sketches. Dat weet je als Alina en Frank erbij zijn.”

Wat opvalt is dat er ook ‘jong’ aanbod is. The Vices treden op, Groningse garagepop, de Tüdelband uit Hamburg, Plattpop. ,,Een heel hip duo”, zegt Schilstra. En dan speelt Jan Henk de Groot samen met de indiefolkgroep Town of Saints. Kiers: ,,Het wordt best een uitdaging om daarvoor het publiek aan te boren. Dat is natuurlijk anders (lees jonger, red.) dan onze gebruikelijke bezoekers. Erwin de Vries heeft een grote fanschare, bij hem weet je wel dat ze komen.”

Harry Sacksioni, Tangarine en Jan Rot

Andere namen zijn onder meer Harry Sacksioni, Tangarine, Marlene Bakker en De Kopstubbers met Erik Harteveld, die zijn vijftigjarig jubileum als bluesmuzikant viert (en vooral als performer), Hans Hanneman, Wia Buze en ook Jan Rot. Kiers: ,,Hij herstelt van een ziekte, dus we hopen heel erg dat hij het redt. Jan zelf wil heel graag.”

Vorig jaar bedachten Kiers en Schilstra deze reeks optredens voor de boerenschuur die ze kenden van eerdere optredens. De schuur van horecaondernemer Jacob-Jan van Marum is kolossaal en kan daardoor aardig wat bezoekers verstouwen. Van Marum heeft behalve plezier in de sessies daar ook belang bij, want aan de tickets zijn etentjes gekoppeld: lunch bij een middagvoorstelling, diner ‘s avonds.

De toekomst ná de anderhalve meter

Hopelijk is het coronavirus volgend jaar onschadelijk gemaakt, waarmee dan ook de directe aanleiding voor Theater Oosterwijtwerd achterhaald zou zijn. Dat telt even niet, het project bevalt zo goed dat TIS-podium ermee verder wil. En dan maar zien in welke vorm, als de anderhalvemeter-maatregel voorbij is.

Moet het dan wel anders? Schilstra: ,,Het is wel heel leuk zoals het er nu uitziet, met die ruime opzet.” Kiers: ,,We moeten dat nog onderzoeken. Als er snel nog meer versoepelingen komen, kunnen we sowieso wel wat meer mensen kwijt zonder de sfeer aan te tasten.”

Prachtige omgeving

Ze merken al wel dat corona op z’n eind loopt, en de artiesten weer kunnen optreden. De managers komen weer meer dan ervoor om de hoek kijken. Daar wordt het doorgaans niet eenvoudiger van. Maar zien hoe dat zich ontwikkelt.

Voorlopig vinden de twee alleen al de boerderij en zijn omgeving een feest. Schilstra: ,,Ken je die? Het is echt schitterend.” Kiers: ,,Je kunt er zwemmen, je kunt er met een boot naar Appingedam. Het zou leuk zijn om daar een soort camping te organiseren.”

Zoals dat vaker gaat, zeker op het platteland, werken vrijwilligers uit de omgeving mee. ,,Kijk”, zegt Kiers met een lach wijzend op een foto. ,,Hier zijn vrouwen van de naaiclub uit Loppersum bezig voor onze voorstelling.”

Anderhalve maand lang

Het resultaat van die handnijverheid is met daarachteraan alle podiumactiviteiten gedurende anderhalve maand te bewonderen, van 15 juli tot en met 29 augustus, de zondag dat Tangarine de schuurdeuren na drie optredens in het slot gooit. Het volledige programma inclusief de kaartverkoop plus meer informatie is te vinden op de website van Theater Oosterwijtwerd .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Theater
muziek
Groningen