Broers Euwe en Sybolt de Jong dertig jaar dij aan dij op het kerkorgel

Met allebei een conservatoriumdiploma orgel op zak was het niet verwonderlijk dat Euwe en Sybolt de Jong een duo werden. Dertig jaar later zitten de broers nog steeds dij aan dij achter kerkorgels in binnen- en buitenland. Vooral met hun Bach-vertolkingen gooien de organisten hoge ogen. Zaterdag verscheen hun achtste Bach-cd.

Bach. Niet zomaar iemand, nee,Johann Sebastian (1685-1750), grote meester der barok. Euwe de Jong trok de de wenkbrauwen op toen zijn broer Sybolt voorstelde Bachs muziek met zijn tweeën op een orgel te gaan spelen. Sybolt had al een stukje bewerkt om Euwe te laten horen hoe dat wel niet zou klinken. Euwe had bedenkingen. Aan Bach komen, vond hij vloeken in de kerk. ,,Het was een probeersel’’, blikt Sybolt terug op het blauwtje dat hij liep. ,,Ik had niet het juiste stuk uitgezocht.’’ Hij gaf niet op. ,,Op een gegeven moment had ik het. Ik ging naar Euwe toe, als hij nu niet plat zou gaan wist ik het niet meer.’’ In 2006 kwam de eerste cd uit met vierhandige cantatedelen van Bach, gespeeld door de organistenbroers De Jong.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.