Bussemaker: meer cultuurgeld voor de regio

Minister Jet Bussemaker wil de komende vier jaar extra geld uittrekken voor meer regionale spreiding in het culturele landschap.

Dat heeft zij op Prinsjesdag in Den Haag bekendgemaakt. Het precieze bedrag dat ze buiten de Randstad wil besteden, staat echter niet vast. Ze stopt ongeveer 2,5 miljoen extra in verschillende fondsen die nadrukkelijk de opdracht krijgen toe te zien op spreiding over het land, op talentontwikkeling en kwaliteit.

Met de investering komt Bussemaker tegemoet aan een lobby die onder meer is gevoerd vanuit Noord-Nederland en Noord-Brabant. De Groninger commissaris van de koning René Paas hekelde maandag nog de situatie dat drie procent van de cultuurgelden naar het Noorden gaat terwijl in Drenthe, Friesland en Groningen bijna tien procent van de Nederlandse bevolking woont.

Het bedrag van 2,5 miljoen euro maakt deel uit van een extra investering van 10 miljoen euro in kunst en cultuur. Het resterende deel gaat, zoals vorige week reeds aangekondigd, naar onder meer Eurosonic/Noorderslag (Groningen), Jonge Harten (Groningen), Into The Great Wide Open (Vlieland) en Welcome To The Village (Leeuwarden).

De eerder bekendgemaakte adviezen van de Raad voor Cultuur om fotopodium Noorderlicht en het Grand Theatre niet langer rechtstreeks door Den Haag te subsidiëren neemt de minister over. Het Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel, Tryater, Het Houten Huis, Oerol en keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden behouden hun positie in de zogeheten basisinfrastructuur (BIS).

Voorts wil Bussemaker extra investeren om meer scholieren kennis te laten maken met kunst en cultuur. Voor muziekonderwijs op basisscholen komt opnieuw extra geld en de regeling voor cultuureducatie wordt uitgebreid naar het VMBO. Bussemaker: ,,Ik wil iedereen in Nederland in aanraking brengen met kunst en cultuur: van Heerlen tot Vlieland, van Alexander tot Fatima.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.