Na de première van LOVE in Göteborg staat Club Guy & Roni nu in Groningen. De dansvoorstelling is allesbehalve romantisch”, waarschuwt choreograaf Guy Weizman.

Als basis voor LOVE namen jullie werk van Peter Handke. Krijgt hij precies nu de Nobelprijs.

,,Mooi toeval hè. Het gaat om Wim Wenders’ verfilming van Handkes toneelstuk Beautiful Days of Aranjuez . Totaal geflopt overigens. Het behelst een abstract gesprek tussen een man en een vrouw, over de liefde, hun kijk er op. Alleen is er niks van die tekst overgebleven. Dans is op zich al een abstracte kunstvorm. Het moest concreter. We zijn daarom gaan voortborduren op de erotische novelle Venus in Furs van Leopold von Sacher-Masoch, wiens naam voortleeft in ‘masochisme’.”

Heb je het dan over lichamelijk pijn doen, of psychisch?

,,Dat laatste. Geestelijk. Het is een zoektocht naar geestelijke pijn. Weet je, verliefdheid duurt maximaal tussen drie maanden en twee jaar.”

En daarna is het harken geblazen.

,,Precies. We leven met het ideaalbeeld dat we de liefde, de beste seks en de allergrootste vriendschap niet in een heel dorp, maar in één mens kunnen vinden. Dat is nogal wat. Zeker in een tijd waarin we zo druk zijn met alle keuzemogelijkheden in het leven. De vraag is, hoe vind en behoud je daarna die grote liefde?”

Zo’n voorstelling maak je samen. Dan verlang je van jezelf en van je ensemble een kwetsbare houding.

,,Zeker. Het maakproces was heel persoonlijk. We moesten onszelf op een open wijze opstellen naar elkaar. Het is een zoektocht geworden naar liefde, maar vooral ook eentje naar eenzaamheid. Om die te leren accepteren, te omarmen. Als dat lukt, kun je verder. Het is dus totaal geen romantische voorstelling geworden.”

Je noemt ook filmregisseurs Wes Anderson en Robert Altman als inspiratiebronnen. In welk opzicht?

,,De archetypische personages uit hun werk spreken me aan. Er zit bijvoorbeeld een Minotaurus in LOVE . En een Cupido. Tegenover het gezelschap jonge dansers staat actrice Bien de Moor, als de oudere in de groep. Zij is al klaar met de liefde. Helder. Duidelijk.”

Hoe ging het in Gotebörg?

,,De GöteborgOperans Danskompani waarmee we dit hebben gemaakt is toonaangevend in de wereld. Het muziektheater daar is een imposante bak. De reacties waren fantastisch. En het was een combinatievoorstelling: voor de onze was er eerst eentje van Ohad Naharin en de Batsheva Dance Company. Fantastisch. Daar zijn Roni (Haver, red.) en ik 25 jaar geleden begonnen. Dat was wel even wat, om die naam te zien staan op de deur van de kleedkamer naast de onze.”

Waar en wanneer

LOVE door Club Guy & Roni, GöteborgOperans Danskompani, Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg ensemble, vrijdagavond try-out, zaterdagavond Groningse première Stadsschouwburg Groningen, 28/11 De Lawei Drachten, 30/11 De Harmonie Leeuwarden, 5 en 6/12 Stadsschouwburg Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur