Crisis in comité Nobelprijs voor Literatuur: zeven van de achttien leden stappen op

Het comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent verkeert in zware crisis. Een groot aantal leden van de Zweedse Academie, onder wie de voorzitter, is opgestapt.

Dat gebeurde na een schandaal over Jean-Claude Arnault, de man van een van de leden, Katarina Frostenson, die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Frostenson ook opgestapt

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder deze week niet, waarop drie comitéleden uit protest opstapten. Voorzitter Sara Danius vertrok donderdag, nadat het vertrouwen in haar was opgezegd omdat ze onvoldoende zou hebben gedaan om de crisis te bezweren. Frostenson trok donderdagavond volgens Zweedse media alsnog haar conclusies en stapte alsnog op.

Van de achttien comitéleden, die voor het leven worden benoemd, zijn er nu nog maar elf actief. Dat is volgens de statuten te weinig om nieuwe leden te kiezen. De situatie vormt de ergste crisis sinds de oprichting van de Zweedse Academie in 1786. Het instituut kent sinds 1901 de Nobelprijs voor Literatuur toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.