Culturele Prijs Drenthe voor fotograaf Harry Cock

Harry Cock krijgt de Culturele Prijs van Drenthe. De fotograaf werd vrijdagmiddag met de toekenning verrast door cultuurgedeputeerde Cees Bijl.

De tweejaarlijkse Culturele Prijs van Drenthe, een bronzen legpenning en 10.000 euro, is sinds 1955 de belangrijkste onderscheiding in Drenthe. Het is voor het eerst dat de prijs naar een fotograaf gaat. In 2016 ging de Culturele Prijs naar architect Cor Kalfsbeek.

Cock (1952) krijgt de onderscheiding voor zijn oeuvre: tienduizenden foto's die veelal zijn gemaakt in Noord-Nederland. Zijn werk wordt onder meer gepubliceerd in tijdschrift Noorderbreedte, de Volkskrant, publicaties van Het Drentse Landschap en incidenteel ook Dagblad van het Noorden.

De in Assen geboren en woonachtige Cock wordt geprezen om een eigenzinnige kijk die tot uiting komt in foto's waarin steeds iets onverwachts gebeurd en de kijker gedwongen wordt op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Met zijn foto's levert hij al vele jaren een bijdrage aan de manier waarop naar het leven en het landschap in het Noorden wordt gekeken.

Cock krijgt de onderscheiding officieel 9 april uitgereikt in Assen. Dat gebeurt tijdens een gala waar nog twee culturele prijzen worden toegekend: een voor het Drentse cultuurtalent en de Drentse Anjer voor personen of organisatties die een stimulerende bijdrage leveren aan het culturele klimaat van Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.