Cultuurminister Bussemaker houdt voet bij stuk

Het is de Tweede Kamercommissie maandag niet gelukt minister Jet Bussemaker over te halen meer geld voor kunst en cultuur te zoeken en het beschikbare geld anders te spreiden over het land.

Gevolg voor het Noorden is dat fotopodium Noorderlicht geen aanspraak kan maken op rechtstreekse subsidiering uit Den Haag. Op vragen van PvdA, CDA en ChristenUnie liet Bussemaker weten dat Noorderlicht na twee negatieve adviezen het nu mag proberen bij het Mondriaanfonds. Dat krijgt 700.000 euro extra te verdelen, onder meer om regionale spreiding recht te doen.

Het Grand Theatre, de tweede instelling in het Noorden die voor rechtstreekse steun in aanmerking dacht te komen, mag hopen dat in december door de Kamer een PvdA-motie wordt aangenomen over een specifieke verdeling van 550.000 euro voor talentontwikkeling. Ook van dit geld zegt Bussemaker dat het tevens is bedoeld voor een betere cultuurspreiding.

Zoals verwacht ging tijdens de behandeling van de nieuwe cultuurbegroting veel aandacht uit naar cultuurspreiding. Het begon er mee dat SP-woordvoerder Jasper van Dijk voorrekende dat Den Haag in Drenthe per inwoner 80 cent cultuurgeld besteedt, terwijl in Noord-Holland 41 euro terechtkomt.

Bussemaker sprak van een schijntegenstelling. Ze wees niet alleen op de tien miljoen euro extra die ze uittrekt en waarvan een deel ten goede komt aan het hele land, onder meer via cultuureducatie en festivals als Eurosonic/Noorderslag in Into The Great Wide open.

De plek waar culturele instellingen zijn gevestigd, in veel gevallen Amsterdam, zegt volgens de minister weinig over cultuurspreiding. Belangrijker is volgens Bussemaker dat het cultuuraanbod in de regio op peil blijft. Ze verwacht daarbij veel van de zogeheten stedelijke regio en projecten als We the north waarbij de drie noordelijke provincies met Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden samenwerken

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.