Cultuurraad wil meer ruimte voor de regio

GRONINGEN Minister Ingrid van Engelshoven moet investeren in stedelijke cultuurregio’s, gebieden een eigen aanbod van en vraag naar kunst en cultuur.

Dat stelt de Raad voor Cultuur in een maandag gepubliceerd advies. Volgens de raad kunnen stedelijke cultuurregio’s ‘een sleutelrol in ons cultuurbestel vervullen en oplossingen bieden voor hardnekkige knelpunten in het huidige beleid.’

Dat zou moeten gebeuren door regio’s meer mogelijkheden te geven bij het stimuleren van kunst- en cultuuruitingen. Volgens de raad is het beleid nu ‘sterk nationaal georiënteerd en vooral gericht op individuele instellingen en niet op de samenhang van culturele voorzieningen.’

Het advies betekent een steun voor ‘We The North’, het programma waarmee de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden samen met de drie provincies de culturele infrastructuur in Noord-Nederland versterken. Dat doen ze bijvoorbeeld met geld voor Station Noord, een bovenregionaal samenwerkingsverband voor theatermakers.

Wethouder Sjoerd Feitsma van de gemeente Leeuwarden reageerde gisteren namens het Noorden positief op het advies. ,,Wat een dikke plus is, is dat nu nagedacht wordt over een regionale structuur als bonus op wat er al bestaat. Dat is ook wat wij vanuit het Noorden bepleit hebben omdat de situatie hier anders is dan bijvoorbeeld Rotterdam.”

Feitsma is gecharmeerd van het plan om te komen tot een Regionale Infrastructuur (RIS), bovenop de Basis Infrastructuur (BIS), de door het rijk gesubsidieerde eredivisie met cultuurinstellingen. ,,We willen zelf kunnen bepalen hoe hoe zo’n regionale structuur er uit gaat zien. Nu is het nog te vroeg om te zeggen wie in de regio daar een plek in krijgt.”

Investeren in stedelijke cultuurregio’s kan er volgens Feitsma voor zorgen dat het Noorden voor kunstenaars interessant blijft als plek om te werken en te wonen: ,,Dus niet alleen dat het cultureel landschap behouden blijft, maar ook versterkt wordt. Het is afwachten hoe het ministerie het advies gaat uitvoeren, maar we zitten aan tafel om op te letten dat het goed gebeurt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.