DVHN Live rechtstreeks vanuit Vera in Groningen. Met ESNS-directeur Dago Houben en 'ESNS-lijstjesman' Richard Ridder

Richard Ridder (links) en Dago Houben in DVHN Live over Eurosonic Noorderslag.

Door het coronavirus is het Eurosonic Noorderslag dit jaar anders dan anders. Directeur Dago Houben van Eurosonic Noorderslag (ESNS) vertelde woensdag in DVHN Live hoe je een festival organiseert in coronatijd en super-fan Richard Ridder, bekend van de aanbevelingslijstjes die hij maakt voor ESNS-fans, geeft kijk- en luistertips. Kijk straks terug, lees nu vast de samenvatting.

Corona of niet. Het festival afgelasten was geen optie, stelt Houben. „Wanneer we het festival niet hadden laten doorgaan, dan neem je voor heel veel bands een springplank weg die heel belangrijk voor ze is. We hebben altijd het voornemen gehad om het hoe dan ook door te laten gaan.”

Livestreams

In plaats van een fysiek festival werd gekozen voor het uitzenden van optredens in livestreams. Waar normaal gesproken de honderden bands in de hele binnenstad van Groningen te bewonderen zijn, zijn de festivalgangers dit jaar veroordeeld tot het kijken van livestreams op hun eigen beeldscherm. De festivalstress blijft nog wel een beetje: de vier livestreams zijn tegelijk te bekijken, waardoor de optredens van sommige bands overlappen.

De streams zijn overigens gratis, terwijl je normaal gesproken voor een ticket van Eurosonic een behoorlijk bedrag neerlegt. „Dat de streams gratis zijn, heeft twee redenen”, vertelt Houben.

„Het is ten eerste heel lastig om geld te vragen voor een virtueel evenement dat nog niemand gezien heeft en waar grotendeels onbekende bands optreden. Daarnaast werken we ook samen met de publieke omroep om het festival zo groot mogelijk te maken. Een van de voorwaarden voor deze samenwerking is dat de content publiek toegankelijk is.”

Volgens Ridder is het mooi meegenomen dat de streams gratis te bekijken zijn, maar weegt het niet op tegen het gemis van het fysieke festival. „Normaal ben ik vanaf twaalf uur ‘s middags tot diep in de nacht op stap; nu zet ik om acht uur mijn laptopje aan. Je mist de reuring in de stad en het randprogramma.''

,,Normaal gesproken struikel je bij wijze van spreken over de gitaarkoffers en nu is het een dooie boel. We krijgen wel prima muziek te horen, maar het is toch een andere beleving.”

Tips

Over muziek gesproken: traditiegetrouw heeft Ridder een flinke lijst met artiesten die het waard zijn te bekijken. „Ik kijk erg uit naar het optreden van Holly Humberstone. Zij is het Engelse antwoord op Billie Eilish.''

,,Wat ik ook een erg prettige band vind, is The Cool Greenhouse. Zij maken muziek die doet denken aan Talking Heads uit de jaren ‘80 met een combinatie van spoken word en herhalende gitaarrifjes.”

Ook wijst Ridder op een lokale band uit Groningen die volgens hem klaar is om de wereld te bestormen: The Vices. „Ik heb deze jongens door de jaren heen zien groeien. Ze begonnen met optredens in de kelder bij VRIJDAG en Popronde, maar hebben nu een volwassen sound.''

,,Hun muziek lijkt een beetje op the vroege Arctic Monkeys, maar hebben daar een eigen draai aangegeven. Ik vind het een band die zowel nationaal als internationaal verdient om gehoord te worden.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Video
DVHN Live
esns