Dansprijzen voor Dunja Jocic en Stephen Shropshire

Een werk van choreograaf Stephen Shropshire is bekroond met een Zwaan, de belangrijkste Nederlandse dansprijs. Ook een andere voormalige Groninger, danseres Dunja Jocic, viel in de prijzen.

Shropshire, oud-danser van Galili Dance en tot 2012 artistiek leider van Noord Nederlandse Dans, kreeg de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2018' voor We Are Nowhere Else But Here. De voorstelling van de Stephen Shropshire Foundation, gemaakt in samenwerking met Korzo producties, is volgens de jury ‘een gelaagde voorstelling van iconische schoonheid’.

‘Indringend duet’

,,Een indringend duet van choreograaf Shropshire dat boeit door zijn eenvoud”, zegt de jury. „In een expliciete en dramaturgisch meesterlijke greep blijven de dansers lange tijd hand in hand met elkaar verbonden en passeert in deze verhouding een heel leven.”

Danseres en choreografe Dunja Jocic, bekend van haar optredens met Club Guy & Roni, kreeg een van de twee stimuleringsprijzen van elk tienduizend euro. Jocic won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018. De formatie 155 ontving de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018.

‘Een talent dat erbovenuit steekt’

De jury noemt Jocic ‘een talent dat erbovenuit steekt’: ,,een enorm interessante, krachtige, diepgaande en intelligente maker. Een groot talent dat werken creëert met interessante en geëngageerde onderwerpen, waarin de frictie van de maatschappij van vandaag wordt blootlegt.”

Danser Guido Dutilh ontving op de Nederlandse Dansdagen in Maastricht De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2018' voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2. Ze noemt zijn solo in deze productie een parel. ,,Guido Dutilh trekt, opkomend uit de donkerte van het toneel, al direct de aandacht van de toeschouwer en weet met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren.”

De De Châtel Award ging naar Florentina Holzinger. De dansprijzen worden sinds 1983 toegekend door de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.