De ‘man van Martin Luther King’ en andere voorname sprekers over de VS in het Drents Museum

De expositie The American Dream stevent af op zijn laatste maand, en niet geruisloos. Onder de noemer TAD Talks komen er twee avonden met prominente sprekers, die allen een stuk uit de Amerikaanse droom pikken. Te beginnen zaterdagavond, in de Statenzaal van het Drents Museum in Assen.

TAD Talks - met TAD als afkorting van The American Dream - is een titel die glimlacht naar de welbekende TED Talks, inspirerend bedoelde online-lezingen van maximaal 18 minuten. ,,Ze mogen nu wel wat langer’’, zegt Miranda Bolhuis, als projectleider van Cultuur Hart Assen verantwoordelijk voor de bijeenkomsten.

Nog altijd actief

Ze heeft een paar klinkende namen naar Assen weten te lokken. Mooi meegenomen is dat Harcourt Klinefelter, indertijd de persvoorlichter en speechschrijver van Martin Luther King, in Overijssel woont en dus dichtbij. Nederlandse vrouw, vandaar. Hij onthulde in november al het (tijdelijke) Vrijheidsbeeld op de kop van de Vaart in de Drentse hoofdstad. Er verscheen een boek over hem onder de titel Het leven van vredesapostel Harcourt Klinefelter. Hij is nog altijd actief predikant en maatschappelijk werker.

Tangarine

Verder zijn deze eerste avond Hans Maarten van den Brink en Charles Groenhuijsen geboekt, die beiden als journalist in de VS actief waren; de eerste voor NRC Handelsblad, de tweede namens de NOS. Naast de sprekers, die ieder pakweg 25 minuten de tijd krijgen, mogen de broers van Tangarine een eigen half uurtje vullen: ze spelen nummers van de plaat die ze in de VS maakten met de Tex-Mexband Calexico en vertellen over het maakproces.

Bert Wagendorp

De tweede TAD Talks is op 12 mei. Dan komen in theater De Schalm van Podium Zuidhaege Amerika-deskundige Willem Post, journalist/schrijver Bert Wagendorp samen met Americana singer-songwriter Lea Kliphuis, talentencoach Peter Miller van Donar en strafrechter Marcel Wolters aan het woord. Wagendorp maakte met componist JW Roy met Lance, the rise and fall in 14 songs, het beste sportboek van het jaar, Kliphuis brengt enkele songs ten gehoren.

Strafrechter

Rechter Wolters liet bij zijn inleiding bij een recente voorstelling van Garage TDI in de Asser rechtbank dat hij best wat meer tijd had willen besteden aan de verschillen tussen het Nederlandse en Amerikaanse rechtssysteem. Die tijd krijgt hij straks.

Waar en wanneer

TAD Talks, 21/4 Statenzaal Drents Museum, 20.00 uur, entree 10 euro, kaarten via communicatie@drentsmuseum.nl; 12/5 Zaal De Schalm/Podium Zuidhaege, ook 20.00 uur en 10 euro, kaarten via www.podiumzuidhaege.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.