De NPO over een campagne voor Ede Staal in de Top 2000? 'Kom maar op'

,,Ede Staal in de top 2000? Ik sta er 100 procent achter." Dat zegt de vroegere presentator Engbert Gruben van Radio Noord en ontdekker van Ede Staal. Van de NPO mag het dit keer.

Gruben reageert daarmee op de campagne die boerenorganisatie Team Agro NL online voert om De boer dat is de keerl van Normaal hoog in de top 2000 te krijgen. De NPO staat deze campagne toe.

Stem Ede Staal in de Top 2000; nu kan het
Lees verder

'Ede ging skyhigh'

Twaalf jaar geleden haalde diezelfde NPO een streep door een heel hoge notering van Ede Staals nummer Het het nog nooit zo donker west, nadat er via Dagblad van het Noorden campagne voor gevoerd was.

,,Onbegrijpelijk. Een spontane actie werd toen de nek omgedraaid", vindt Gruben. ,,Onterecht ook. Er waren namelijk helemaal geen voorwaarden of spelregels. Als dat hersteld kan worden, sta ik er 100 procent achter."

Sportverslaggever William Pomp deed in 2007 verslag van de campagne voor het lied van Staal. ,,Het werd een enorme hype. Ik zat al snel in zo’n Top 2000 a Gogo-achtig programma en ik kwam ook op de radio. Ede ging skyhigh."

Ede Staal dreigde Queen van de nummer één positie te verdrijven

Volgens Pomp was de actie zo'n succes dat het lied van Staal op nummer één dreigde te komen. ,,Boven Queen.  Dat vonden ze bij de NPO niet zo leuk en toen werd het lied uitgesloten van deelname." Volgens Gruben werd het argument gebruikt dat Staal een regionale artiest was, die in grote delen van het land niet bekend was. ,,Onzin natuurlijk."

Ondertussen is Ede Staal al lang een landelijk bekend fenomeen. Het lied Het het nog nooit zo donker west staat hoog in de top tien van de uitvaartlijst van Monuta. In 1996 werd een RVU-documentaire aan de volkszanger gewijd.

Niet alleen in diverse Nederlandse dialecten wordt zijn werk vertaald; er verschijnen ook Engelse en zelfs Japanse vertalingen. Acteur Marcel Hensema heeft een reeks theatershows gemaakt geïnspireerd op Ede Staal.

'Muziek is geen wedstrijd'

Marcel Frost, woordvoerder van de NPO zegt dat een actie voor een lied nu moet kunnen. ,,We vinden het leuk om te zien dat mensen hun favoriete nummer in de top 2000 willen krijgen. In het geval van deze boerenactie denken we: kom maar op. De Top 2000 weerspiegelt ook wat er het afgelopen jaar is gebeurd en daar hoort dit bij."

Wel geldt de beperking dat een commerciële partij zich niet met de verkiezing moet bemoeien. ,,Zo lang het leuk en ludiek is, doen we er niet moeilijk over."

Hoeveel mensen hun lijstje inleveren voor de Top 2000 is een goedbewaard geheim. ,,Dat maken we nooit bekend. Dat heeft geen zin. Muziek is geen wedstrijd. De Top 2000 is de lijst van Nederland, van de luisteraars en van de stemmers. Het maakt niet uit of een nummer een paar plekken hoge of lager staat ten opzichte van een ander nummer."

Gruben ondertussen verbaast zich over de populariteit van Het het nog nooit zo donker west. ,,Het is toch gewoon een smartlap. As vaaier woorden en de Engelstalige nummers When the waves are too high en Life is more than a song zijn mijn favorieten."

Top 2000 Stembus bezoekt Groningen en Assen

Van 1 tot en met 7 december kunnen mensen stemmen voor de top 2000. In die week rijdt ook de Top 2000 Stembus. Op zondagavond 1 december is deze bus in Groningen. een dag later staat de bus 's morgensvroeg in Assen.

Tijdens de Top 2000 Stemweek komt de ochtendshow met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte elke werkdag (06.00 tot 09.00 uur) live vanuit de Stembus, net als de avondshow met Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof (18.00 tot 20.00 uur). Ook tijdens andere uitzendingen op NPO Radio 2 wordt regelmatig geschakeld met Wouter en Frank die met de Stembus door het land rijden.

Stemmen voor de Top 2000

Van 1 tot en met 7 december kan je op nporadio2.nl weer stemmen voor de Top 2000. Je stemlijstje verzenden kan tot 7 december 17.00 uur. Rond 17.45 uur is dan de complete top 10 van dit jaar bekend. De volledige Top 2000 van 2019 wordt op vrijdag 20 december bekendgemaakt.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.