De Nachtwacht komt naar Nes. Niet Nes op Ameland maar in het gelijknamige plaatsje, twaalf kilometer ten noorden van Dokkum.

Niet de echte Nachtwacht wordt tentoongesteld in de Theaterkerk, maar het project Nachtwacht360 - De keerzijde van kunst van fotograaf Julius Rooymans en ontwerper Hans Ubbink. Zij hebben de Nachtwacht tot leven gewekt.

‘Dit wil ik, dit wil ik.” Anke Bijlsma kon na het zien van de Nachtwacht360 - De keerzijde van kunst nog maar aan één ding denken. Ze was in juni vorig jaar in Amsterdam bij de presentatie van het project in het atelier van fotograaf Julius Rooymans en ontwerper Hans Ubbink diep onder de indruk van het metershoge en -brede doek met een foto van de Nachtwacht. Een vrijwel natuurgetrouwe kopie van het originele werk van Rembrandt van Rijn. ,,Wat zou dat hier mooi passen’’, mijmerde ze luidop.

Ruim een jaar later is het zover. In haar Theaterkerk in Nes komen Rooymans en Ubbink over een paar weken de tentoonstelling opbouwen. Dinsdag waren ze er alvast om een toelichting te geven op wat er gaat komen. Naast de grote, haarscherpe foto, worden bijvoorbeeld ook de portretten opgehangen die Rooymans van ieder model heeft gemaakt.

Arjen van der Grijn verzorgt grime modellen

Het is voor het eerst dat Rooymans en Ubbink met het project het land in trekken. Ze hebben er al met al een jaar aan gewerkt, vertellen ze. Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen de Nachtwacht-dubbelgangers te portretteren. ,,Met zes weken, inclusief voorbereiden en een dagje foto’s maken, zou het wel klaar zijn”, dacht Rooymans.

Via oproepen in de media waren de modellen zo gevonden. De kleding zou geen problemen opleveren, dacht de fotograaf ook nog. ,,Bij de kledingverhuur hebben ze vast wel wat liggen.” Maar dat liep een beetje anders. ,,Als je het doet, dan moet het ook goed en eruitzien zoals op het schilderij.”

En zo startte een intensieve speurtocht naar geschikte kleding. Filmstudio’s in Londen en Praag hadden niets liggen. Ze konden wel kleding laten maken door een professional, maar dan zouden ze 10.000 euro per kostuum kwijt zijn. ,,Ons eigen geld zit er in, dus daarvoor hebben we bedankt.” Aankomende coupeuses van een opleiding in Amsterdam hebben uiteindelijk de klus geklaard. ,,Dat was 75 procent goedkoper.”

Grimeur Arjen van der Grijn uit Grou werd er ook bij betrokken. ,,Je ziet echt alles op de foto’s, dus gezichten moeten er wel net zo uitzien als op het schilderij.”

Een beeld hoe Rembrandt leefde

Rooymans en Ubbink laten ook zien hoe Rembrandt in die tijd heeft geleefd. ,,Daarom noemen we het ook de keerzijde. Ik kijk altijd anders, naar wat er achter zit”, zegt Rooymans. Aan de voorkant leek alles wel pracht en praal, maar er heerste in de tijd van Rembrandt ook armoede. Rooymans heeft in de foto’s daarom zwarte ratten verstopt. ,,Die brachten immers de plaag naar Amsterdam.” Overigens staan de makers zelf ook op een van de foto’s. ,,Niet prominent hoor. Je moet goed kijken om ons te ontdekken.”

Het moeilijkst vond Rooymans het fotograferen van Willem van Ruytenburch, de man op de voorgrond in de witte leren kleding. ,,Daar had ik me zo op verheugd, maar het lukte almaar niet. Of hij keek niet goed, of hij stond verkeerd.” Er staat ook een hondje op de foto. Dieren laten zich over het algemeen lastig fotograferen. ,,Oh nee, Saar niet. Die was door haar jonge bazin Pien elke dag zo goed getraind, dat de hond op commando de houding aannam die nodig was.”

Bijlsma hoopt op duizenden bezoekers

Anke Bijlsma hoopt dat er in de maanden oktober tot en met december enkele duizenden bezoekers komen. Ze steekt financieel haar nek uit, zegt ze. Ze rekent er wel op dat diverse fondsen zullen bijspringen. Samen met muziekschool Opus3 in Dokkum heeft ze een educatief programma voor schoolkinderen opgesteld. Verder worden er rond het thema Nacht activiteiten georganiseerd, zoals pelgrimswandelingen van Dokkum naar Nes en een sterrenkijk-wandeltocht op het Wad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur