De Ploeg-kunst centraal op Open Monumentendag in provinciehuis

De provincie Groningen organiseert tijdens de landelijke monumentendag op zaterdag 8 september verschillende activiteiten rond de Ploeg-collectie. Kunstkring De Ploeg bestaat dit jaar 100 jaar.

De provincie Groningen heeft tussen 1950 en 1970 meer dan zestig werken van De Ploeg aangekocht om eigentijdse kunst te stimuleren. Het Groninger landschap is een veelvoorkomend thema in deze verzameling.

Collectie

De collectie bestaat onder andere uit schilderijen, tekeningen en grafiek van Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Gerrit Jordens, Marten Klompien, Riekele Prins, Jannes de Vries, Anco Wigboldus en Jan van der Zee.

Landschap in Groningen van Ploeg-schilder Jan van der Zee. Foto Archief

In het provinciehuis zijn rondleidingen langs De Ploeg-collectie, voorstellingen en de tentoonstelling 'Goud voor Groningen: De Ploeg in de provincie' in het Atrium in het Provinciehuis. Deze expositie bestaat uit foto's van een aantal geselecteerde werken uit De Ploeg-collectie, foto's van de huidige situatie op de locatie van het schilderij en informatie en filmpjes over een project op deze locatie. Deze tentoonstelling duurt tot en met 2 november.

Rondleidingen

Verder zijn er rondleidingen langs De Ploeg-collectie door Ineke Kool van Langenberghe en voorstellingen van Beno Hofman waarin hij optreedt als oprichter en eerste voorzitter van De Ploeg, Toon Benes.

De film De Ploeg 1918-1928 van Stichting Beeldlijn wordt elk uur vertoond. Ook kan een kleurplaat worden ingekleurd die is geïnspireerd op kunst van De Ploeg. Voor kinderen is een speurtocht in het provinciehuis uitgezet. Het provinciale bestuurscentrum is zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur voor het publiek geopend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.