De culturele hoogtepunten van 2018 (afl. 17 van 17): Literatuur

Elk jaar kent zijn culturele hoogtepunten. En die kunnen per persoon verschillen. De recensenten van Dagblad van het Noorden noemen hier wat hen in 2018 het meest trof. In de zeventiende en laatste aflevering Hans van der Heijde.

De afstand die ons scheidt - Renato Cisneros

Literatuur

1. De afstand die ons scheidt - Renato Cisneros

Roman van de zoon van El Gaucho, gevreesd minister tijdens de Peruaanse dictatuur van Francisco Morales, over zijn relatie met zijn vader. Wat dreef deze onomkoopbare, vriendelijke familieman tot zijn gewetenloze politiek van onderdrukking en geweld en wat betekent dat voor hem, de zoon die zijn vader liefhad?

2. Avonturen bestaan niet - Simon Gusman & Arjen Kleinherenbrink

De twintigste eeuw heeft amper een boekenplank weten te vullen met Nederlandse filosofie. Maar de eenentwintigste eeuw lijkt meerdere Nederlandse filosofen voort te brengen die kunnen schrijven, zoals Gusman en Kleinherenbrink. Diepgang en humor kenmerken Avonturen bestaan niet, waarin de auteurs beargumenteren dat avonturen illusies zijn en zucht tot avontuur naar desillusionerende, platgetreden paden voert.

3. De zwarte heer Bazetub - Albert Vigoleis Thelen

Een roman van een kleine zevenhonderd pagina’s met een minimum aan handeling en een maximum aan zijpaden en amper ter zake doende uitweidingen over van alles en nog wat. Laat je door Vigoleis’ barokke stijl meevoeren met diens duizendvoudig vertakte bewustzijnsstroom en je bent het eens met Günther Grass: Vigoleis Thelen is een geniale literaire schelm.

Tip

Eind 2017 voerde ik Bettina Stangneth’s Het kwade denken op in mijn top-3 lijstje. In 2019 verschijnt van deze Duitse filosofe een nieuw boek, dat voortbouwt op de stelling dat het kwaad uit het denken komt en niet van buiten, wat ons zelf verantwoordelijk maakt voor het neutraliseren ervan.

HANS VAN DER HEIJDE

Dit is de laatste aflevering in de reeks culturele hoogtepunten van 2018

De culturele hoogtepunten van 2018 (afl. 16 van 17)
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.