De culturele hoogtepunten van 2018 (afl. 3 van 17): Klassieke muziek

Elk jaar kent zijn culturele hoogtepunten. En die kunnen per persoon verschillen. De recensenten van Dagblad van het Noorden noemen hier wat hen in 2018 het meest trof. In de derde aflevering  Rudolf Nammensma.

Verdi's Aida door opera Spanga

Klassiek

1. Verdi’s Aïda door Opera Spanga

Corina van Eijk brengt humor aan, haalt de zwaarte van het liefdesdrama af, weet herhaaldelijk te verrassen, zonder de verhaallijn geweld aan te doen en zonder situaties te laten ontstaan die wringen met Verdi’s Aïda-muziek. Van een statigheid waartoe Verdi zijn regisseurs lijkt uit te nodigen en waardoor een regie vaak iets ritueels krijgt is bij de Spanga-regisseur vrij weinig terug te vinden.

2. Pianorecital Aaron Pilsan

Schuberts als meest veeleisend te boek staande Wandererfantasie – ,,de duivel mag het proberen’’, zei de componist – had een voorbeeldige duivel in Aaron Pilsan. Hij flikte het de voorgeschreven notenregens te laten klateren, impressionistische stemmingsbeelden op te roepen en hartstocht te ontketenen. Chopins meeslepende Andante spianato et grande polonaise beleefde men eveneens in een vertolking van zeldzame klasse.

3. Koorprojekt Opus met Requiem for an Angel e.a. van Paul Carr

De in dynamiek oplopende klankslierten meanderden door de zaal en over de balkons. De koorklank van Opus was om te zoenen. Verder was er het orkest Nootstroom dat onder Arnaud Oosterbaan grossierde in subtiliteiten. Dit ijzersterke optreden in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, dat later werd herhaald in Leeuwarden en Groningen, was gelardeerd met voordrachten door Edwin Rutten van voortreffelijk bij de muziek passende teksten van Obe Postma.

Tip

Erich Korngolds Die tote Stadt door de Nederlandse Reisopera (9 februari, De Harmonie). De muziek is groots en meeslepend. Niet verwonderlijk, want Korngold componeerde verderop in zijn carrière filmmuziek voor Hollywood. Het Noord Nederlands Orkest zit in de bak.

RUDOLF NAMMENSMA

Volgende aflevering: de beste poëzie van 2018 volgens Joep van Ruiten

 

De culturele hoogtepunten van 2018 (afl 2 van 17)
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.