De inspirerende werking van dood en verderf

Over liefde en dood worden veel gedichten geschreven. Over moord en doodslag beduidend minder. Tot deze week.

Bart F.M Droog stelde een bloemlezing samen met gedichten gebasserd op ware moorden. Moordballaden heet het boek dat sinds deze week verkrijgbaar is via de uitgeverij van de door hem bestierde Nederlandse Poëzie Encyclopedie.

Het idee voor Moordballaden ontstond toen de dichter en onderzoeker zich een paar jaar geleden vastbeet in de geweldadige dood van de 22-jarige Marco bij een kraakpand in Groningen in 1990. Het zette hem op het spoor van de vermoedelijke dader en deed hem besluiten in krantenarchieven na te gaan of er in het verleden meer moorden werden gepleegd dan tegenwoordig.

Interessante moordzaken

Naast de ontdekking dat in oude kranten meer moorden zijn beschreven dan wat het CBS officieel als moord heeft geregistreerd, stuitte Droog op interessante verhalen. Een oproep via Facebook om bij deze zaken gedichten te schrijven leverde veel respons op, vanuit Friesland tot en met Vlaanderen.

,,Binnen drie dagen had ik zoveel aanmeldingen dat ik een grens moest trekken. Het leuke is dat er nieuwe namen bijzitten. In bloemlezingen kom je vaak dezelfde dichters tegen. Enkele dichters hadden zelf een moordzaak. De meesten kregen er een toegewezen die in de buurt van hun woonplaats is gepleegd.”

Bonifatius

Het eerste gedicht is een curieuze: Win Frisa swerda spreke over de moord op Bonifatius in 754, door Cornelis van der Wal vertaald als Toen Friese zwaarden spraken. Het laatste gedicht, van Robert E. Bal, verwijst naar een moord bij een woningoverval in Oostzaan in 2011.

In de inleiding van zijn boek besteedt Droog onder meer aandacht aan liederen over levensdelicten, zoals de moord op Marietje Kessels in Tilburg in 1900 en de gebeurtenissen bij Koekange in 1903. Ook memoreert hij de dichtbundel Een ziektegeschiedenis, waarin Menno van der Beek dicht over het vermoorden van vier veldwachters door IJe Wijkstra bij Doezum in 1929.

Gratis eboek

Moorden zijn schaars in de poëzie. En dat terwijl je met thrillers de Waddenzee kunt dempen. ,,Dichters maken in hun persoonlijke leven weinig mee dat iemand door geweld om het leven komt. In poëzie is het persoonlijke leven vaak een drijfveer. Iedereen is wel eens verliefd en plukt wel eens een bloemetje of denkt aan zijn vader of moeder.”

Het honderddertig pagina’s tellende Moordballaden verschijnt in eerste instantie gratis. Later volgt een papieren versie bij uitgeverij Vliedorp; intekenen kan nu reeds. ,,Ik geef vaker gratis eboeken uit. Het is een goede manier om meer publiek voor de poëzie te trekken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur