Dit model van de toren van Uithuizermeeden laat goed de Berlijns blauwe kleur, ook wel kelderblauw genoemd, zien.

De kleurentrends voor Groningen in 2021: kouschietgruin en koegeltje- of wupkoartjeblaauw

Dit model van de toren van Uithuizermeeden laat goed de Berlijns blauwe kleur, ook wel kelderblauw genoemd, zien. Foto archief Kees van de Veen

Eenmaal in de veertien dagen schrijft Martin Hillenga, auteur van de bestseller Wadapatja (vierde druk) over alles wat Gronings is, en winnaar van de K. ter Laanprijs 2019, op de Groningse cultuurpagina de rubriek Levend Erfgoed.

Bestaan er ‘typisch Groninger’ kleuren? Die vraag kreeg ik recent een aantal malen voorgelegd.

Een antwoord daarop is lastig. Kleuren als het geel van het koolzaad en het baksteenrood van de kerken horen natuurlijk bij de provincie. Maar dát bedoelden de vragenstellers niet.

Het ging hen erom of Groningers in het verleden in het schilderwerk specifieke kleuren gebruikten. Dat is geen gekke gedachte. Wie in de verfwinkel of bouwmarkt komt, ziet daar in de schappen immers ook potten met Zweeds rood of Bretons blauw staan.

Groningers volgen de internationale mode

Zoals geldt voor zoveel zaken waarop het etiketje ‘typisch’ wordt geplakt: Groningen is geen eiland in de Stille Oceaan. Groningers volgen zoals alle andere Europeanen al eeuwenlang de (internationale) mode.

Dat gold ook voor kleuren. Een van die modes was dat in de loop van de vorige eeuw monumentale panden massaal geschilderd werden in statige en zogenaamd historisch verantwoorde kleuren, vooral standgroen en gebroken wit. Daardoor trad een zekere kleurarmoede op. Ooit was het gebruikte kleurenpalet veel rijker.

Niemand neemt er meer aanstoot aan

Neem de toren van de Akerk. Tijdens de restauratie in 1982 was die wat onbestemd blauw-grijs. Toen de oorspronkelijke kleur – goudoker! – uit 1712 werd hersteld, leidde dat tot de nodige opschudding. ‘Dat is de A-toren niet meer’ meenden sommigen. Inmiddels neemt niemand er aanstoot meer aan.

Een andere kleurrijke en beeldbepalende toren is die van Uithuizermeeden. De officiële naam van de kleur is ‘Berlijns blauw’. Het pigment voor de verf kwam uit Duitsland, waardoor nog maar eens duidelijk wordt dat typisch Gronings een betrekkelijk begrip is.

Kleurgebruik wordt bepaald door mode en functie

Dezelfde kleur werd in het verleden veel in kelders toegepast. Ze zou vliegen weren en heet daarom ook wel kelderblauw.

Kleurgebruik werd en wordt dus vooral bepaald door mode, gewoonte en functie. En die veranderen door de tijd heen.

Nu 2021 nog jong is, worden traditiegetrouw de nieuwe trends voor het komend jaar gepresenteerd. Daarom: mocht u schilderwerk op het programma hebben staan, overweeg dan eens de trendy Groninger kleuren kouschietgruin en koegeltje- of wupkoartjeblaauw. Ze staan vooral geweldig op de oud-Groninger carport.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu