De (ogenschijnlijk) onvermoeibare schrijver Jan Veldman en (dito) regisseur Jack Nieborg werken samen aan de opvolger van de succesvoorstelling Uut de Hoogte : Verzet!

Ze bivakkeren momenteel in de Groningse Stadsschouwburg voor Sneuwitje en een stuk of zeven dwergen , maar kunnen in hun achtbaanbestaan best een uurtje vrijmaken voor een gesprek over weer een volgend project. Schrijver Jan Veldman en regisseur Jack Nieborg broeden samen - deze keer zonder Frank den Hollander - op de opvolger van het succesvolle Uut de Hoogte , dat duizenden bezoekers naar het Der Aa-theater in de stad lokte. Verzet! gaat de voorstelling heten. Deze wordt net als Uut de Hoogte gemaakt onder de paraplu van stichting Speelgoud.

Het publiek zit niet stil

Nou niet meteen kaartjes willen kopen. Kan nog niet. De voorstelling gaat pas in de herfst van 2019 los en het verhaal moet nog worden opgetikt. ,,We willen op basis van de ingrediënten van Uut de Hoogte - dus toneel, film, muziek, de tegenstelling tussen arm en rijk en een publiek dat niet stil zit - iets heel nieuws maken”, zegt Nieborg, ook regisseur van Shakespearetheater Diever. ,,Net als bij Uut de Hoogte moet het publiek iets krijgen met de personages. Daar zoeken we naar.”

Om te lachen

Dus wordt het weer een feuilleton? ,,Een andere vorm”, zegt de regisseur. Zijn hoofd verraadt dat die vorm nog niet geheel vast staat. Wel dat het om te lachen moet zijn.

Nieuw wordt sowieso dat één voorstellingsavond zich op verschillende locaties afspeelt. ,,Waar weten we nog niet”, zegt Nieborg. ,,We beginnen en eindigen in elk geval steeds in het Der Aa-theater.”

Met de bus

De makers denken aan 150 bezoekers per avond, ingedeeld in waarschijnlijk drie groepen, die elk een verschillend aanvangstijdstip krijgen en dan na elkaar dezelfde voorstellingsroute afleggen. ,,In groepen ja. Ze moeten bijvoorbeeld in een bus passen.”

Kijk, een bus dus. Niet schrikken, die rijdt niet meteen naar Bremen. Die blijft in de stad. Hooguit net over de rand. Nieborg: ,,Het publiek gaat mee op patrouille.” Veldman: ,,Kan ook op de swapfiets zijn.”

Dad’s Army

Bij ‘verzet’ mag je denken aan verzet in al zijn verschijningsvormen, maar hét verzet, van de oorlog, ligt voor de hand. Veldman: ,,Ik ben boeken aan het lezen over de oorlog. Dat is logischerwijze indrukwekkend. Niks om te lachen. Dan onderzoek ik de mogelijkheid om er tóch komedie van te maken. Denk aan Dad’s Army .

Nieborg: ,,Nou, meer met de tragische kant. Ik werkte ooit mee aan de documentaire Nooit meer laf van Geertjan Lassche. Daarin zat een verzetstrijder die spijt had van zijn stoere acties. En dan leerde je ook hoe knullig het er soms aan toe ging. Hier had je een pistool, en daarmee moest je dan de volgende dag iemand omleggen. Maar wel eerst nog even leren hoe zo’n pistool werkte.”

Oude mannen

Veldman: ,,Maar Dad’s Army had toch ook iets tragisch. Dat hou ik vast. Met die oude mannen die het land moesten verdedigen.” Nieborg ziet al wel scènes voor zich: ,,Zoals in een goeie John Lanting-klucht. Dat iemand nét iets te lang wacht om in actie te komen.”

Veldman heeft al wat personages in zijn hoofd. Maar dat maken ze later nog wel publiek. Net als het verhaal. Nu eerst nog twee dagen Sneuwitje .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur