Deze shows op Noorderzon mag je niet missen!

Alle (toffe) voorstellingen op Noorderzon meemaken is een onbegonnen taak. Je zult keuzes moeten maken. Geen nood! Cultuurredacteur en Noorderzon-expert Eric Nederkoon zet een aantal must-sees op een rij waar hij zelf naar uitkijkt.

Noorderzon is een hoogtepunt in het jaar voor Groningen en een theaterfeest voor mij. Altijd verrassend. Eigenlijk kun je er vooraf niet heel veel zinnigs over zeggen. Veel van het hoofdprogramma is altijd weer nieuw en van ver.

Dus wijsheid haal je vooral uit interviews en youtube-filmpjes, en uit de reputatie van de artiesten. De enige zekerheid is de topprogrammering van het vorige jaar. Altijd weer. Want het gaat zelden mis. Daarom kijk ik uit naar véél, en daaruit hier een greep.

Inoah door Bruno Beltrao & Grupo Rua

Roep alleen het introductiefilmpje van Inoah op de website van Noorderzon op en de nieuwsgierigheid naar deze hiphop-dansvoorstelling is gewekt. Met dansmoves waarvan je denkt: hoe kan het dat die man zijn schouderblad niet breekt. Negen jaar geleden maaken Beltrao en zijn club hier al in indruk, dus kom maar door.

Concert door Colin Dunne

Colin Dunne stamt uit de Ierse volksdanstraditie, voelde zich gevangen in het keurslijf van het Riverdance-succes en ontdekte een wonderlijke vioolplaat (The Liffey Banks van Tommie Potts) waarop hij een dansvoorstelling ontwikkelde. Er was nauwelijks op te dansen, door de ingewikkelde melodiestructuur. Hij doet het toch, in een combinatie van hedendaagse dans, Ierse traditie en vertelling. Heel benieuwd.

El mar de noche door Bruno Cacace

Van Buenos Aires zeggen ze wel eens dat acteur van taxichauffeur het meest voorkomende beroep is. Dan zou ik daar niet graag in een ziekenhuis liggen. Maar acteurs zijn er absoluut veel, dus je moet wat kunnen om boven te komen drijven. Guillermo Cacace schijnt een briljante monoloog te spelen over een onbeantwoorde liefde. ,,Daar moet je zéker heen”, fluisterde artistiek directeur Mark Yeoman me toe. Zo’n aansporing kun je moeilijk negeren.”

Collisions door Lynette Wallworth

Van virtual reality-films die je hersenen alle kanten uitsturen, word ik steevast duizelig of ik verval te hoogtevrees. Wallworth heeft met vr-techniek een film gemaakt over Aboriginals en hun strijd tegen kernproeven in hun leefomgeving. Zo sta je midden in de geschiedenis. De film won een Emmy Award: een extra aansporing.

Glitch door Johan Wetllton

Noorderzon heeft een naam hoog te houden waar het modern circus betreft. Glitch van Johan Wellton belooft wat dat betreft veel. Alleen al het verhaal vooraf. De Zweed bereikte de top, maar knapte totaal af op zijn vak. Nu is hij terug, met een circusvoorstelling die gaat over het proces dat hij doormaakte. Spannend op voorhand.

The Money door Kaleider

Een gek theatraal spel met geld en publiek, dat unaniem een bestemming moet vinden voor een bedrag dat even groot is als dat van de verkochte entreekaartjes samen. Goede doelen zijn verboden. Een komisch idee - hoe bedenk je zoiets - en tevens voer voor onoverbrugbare controverses.

Arno’s Apérief door Arno van der Heyden

De dagelijkse talkshow van Arno is al jaren een hit. In nog geen uur geeft hij flitsend een beeld van wat er zoal op het Noorderzonprogramma staat, met muzikale intermezzo’s, hapjes, een maffe quiz en veel meer. Arno spreekt sneller dan zijn schaduw. En als het moet Swahili.

Concert van Remco Sietsema

Remco Sietsema is een muzikant van Groningse bodem, met een trekzak voor zijn lijf. Ik heb er veel over gehoord, maar nooit wat ván, en dat wordt tijd. Hij speelt stijlen uit veel hoeken van de muziekgeschiedenis. Een zitconcert, ook wel eens lekker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.