Dit zijn de winnaars van de DvhN Streektaalprijzen

Voor de dertiende keer werden zondag de DvhN Streektaalprijzen uitgereikt. Juryvoorzitter Eric van Oosterhout maakte de winnaars bekend.

In de categorie Proza en Poëzie ging Leny Hamminga er met de prijs vandoor. Theatergroep Waark won in de categorie cd/dvd/overig. De publieksprijs - een nieuwe toevoeging - ging naar Harm en Roelof.

'Eigentijdse literaire benadering'

Leny Hamminga won met haar boek Lena, over haar grootmoeder. Daarover schreef de jury in haar rapport:

,,In een eigentijdse literaire benadering geeft Leny Hamminga ons een beeld van het bijzondere en toch ook gewone leven van haar grootmoeder en de generaties daarna. Erfelijkheid, milieu en opvoeding spelen een belangrijke rol in de soms zwaarmoedige beschouwingen van de grootmoeder.

Persoonlijke verhalen worden echter ook de verhalen van de gewone Drent. Inleven in de gebeurtenissen is eenvoudig door de persoonlijke inslag. Maar deze novelle heeft ook een bijzonder perspectief: we lezen over het leven van Lena, maar ook haar gedachten en gevoelens als zij reeds overleden is."

'Verrassende vorm van theater'

Rineke Klijnsma en Albert Secuur namen de prijs namens Waark in ontvangst. Foto: DvhN
 

Theatergroep Waark viel bij de jury in de smaak met De Menalda Vetes, een ,,min of meer historisch verantwoord stuk, gebaseerd op een middeleeuwse tekst".

Uit het juryrapport: ,,Als publiek bevinden we ons in een studio van waaruit een hoorspel wordt uitgezonden. Een verrassende vorm van theater waarbij je als kijker goed bij je positieven moet zijn om alle verwikkelingen te kunnen volgen.

Het stuk is humoristisch, vilein, actueel en historisch door elkaar. Met thema's die in de geschiedenis speelden en in de huidige tijd actueel blijven. Goed geregisseerd met verrassende vondsten."

Geslaagde eerste editie van de publieksprijs

Voor het eerst kon ook het publiek een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete genomineerde. Een succes: in totaal werden er online meer dan 1300 stemmen uitgebracht. De winnaar was duidelijk.

Met maar liefst 46 procent van de stemmen gingen Harm en Roelof met hun lied Daor stiet je fiets er met de eerste publieksprijs vandoor.

De eerste editie van de publieksprijs gnig naar Harm en Roelof. Foto: DvhN

22 inzendingen

In totaal kwamen er voor deze dertiende editie van de Streektaalprijs twaalf inzendingen binnen in de categorie Proza/Poëzie. Tien inzendingen was de categorie cd/dvd/overig rijk.

De selectie (slechts drie per categorie bleven over) was volgens de jury pittig: ,,De diversiteit verrast aangenaam, maar maakt het ook moeilijk. Hoe vergelijken we een cd met een theaterprogramma?"

Wie zitten er in de jury?

De jury van de Streektaalprijs bestaat uit Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, Jannie Kuipers (bibliotheek Emmen), Geesjen Doddema-Heidema (redactie Toal en Taiken), Ingeborg Nienhuis, publiciste in het Gronings en voormalig streektaalfunctionaris en schrijver/dichter Tonko Ufkes.

Met de jaarlijkse streektaalprijs, 1001 euro en eeuwige roem, wil Dagblad van het Noorden culturele uitingen in de streektaal stimuleren en belonen. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.