Het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles is niet langer de aanvoerder van de lijst van de 500 beste albums aller tijden, die het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone eens in de zoveel jaar samenstelt. Marvin Gayes What's Going On staat nu op nummer 1.

Het Beatles-album keldert naar plek 24. ,,Dit laat precies de tijdsgeest zien, want black lives matter slaat de klok.”

De Rolling Stone-lijst werd voor het eerst gepubliceerd in 2003 en in 2012 iets opgefrist. Dit jaar vond het magazine het tijd om het lijstje, met 63 miljoen views hun best gelezen artikel ooit, grondig te herzien. ,,Het is geen definitieve lijst. Smaak verandert, nieuwe genres doen hun intrede, de geschiedenis van de muziek wordt continu herschreven’, schrijft Rolling Stone in een verklaring.

Het blad besloot meer dan driehonderd artiesten, producers, recensenten en andere mensen uit de muziekindustrie te vragen wat volgens hen de Top 500 beste albums ooit is - zo deden onder meer hedendaagse sterren als Beyoncé, Taylor Swift en Billie Eilish hun zegje, net als oudgedienden als The Edge (U2), Gene Simmons (Kiss) en Stevie Nicks (Fleetwood Mac).

loading  

Beyoncé, Kendrick Lamarr en Taylor Swift nieuw in de lijst

De herziene versie bevat 154 albums die in de  versies van 2003 en 2012 er nog niet in stonden, 86 albums zijn van deze eeuw. Nieuwkomers zijn onder meer Kendrick Lamars To Pimp A Butterfly (op nummer 19), Beyoncés Lemonade (op 32), Taylor Swifts Red (plek 99) en Billie Eilishs When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op 397). Maar de klassiekers blijven klassiekers, stelt Rolling Stone gerust.

Al worden er ook flink wat albums van legendarische artiesten en bands nu anders op waarde geschat. Zo staat Bob Dylan - met acht albums in de lijst - nu met Blood on the Tracks in de top 10 (eerder 16), maar vallen Blonde on Blonde (van 9 naar 38) en Highway 61 Revisited (van 4 naar 18) eruit. The Beatles hebben vermoedelijk het meest last van alle verschuivingen: hoewel John Lennon en co nog altijd hofleverancier zijn met negen albums in de lijst, zagen ze hun aandeel in de top tien slinken van vier in 2003 naar een nu, Abbey Road (op plek 5).

loading  

Een effect dat deels zal komen door de tijdsgeest, zegt radio-dj Gerard Ekdom (42) van Radio 10. ,,Je ziet heel veel r&b en hiphop; het is black lives matter wat de klok slaat.” Dat Marvin Gaye nu op 1 staat, is volkomen terecht, vindt hij. ,,Nog steeds elke letter van die plaat uit 1971 klopt en is actueel. Gek genoeg heeft What's going on in Nederland niets gedaan in de hitparades destijds, maar je ziet dat ontzettend veel artiesten schatplichtig aan hem zijn.”

'Discussie over beste plaat loopt snel uit de hand'

Bij collega Barend van Deelen (32) van Radio 538 gaat de duikeling van Sgt. Pepper’s hem aan het hart. ,,23 plaatsen omlaag, dat vind ik nogal wat. Ik denk dat dat te maken heeft met de nieuwe samenstellers, want zo’n legendarisch album zal toch niet opeens zoveel minder gewaardeerd worden? Dat zou ik wel pijnlijk vinden. Ik ben persoonlijk blij met Marvin Gaye op 1, helemaal mijn cup of tea, maar of die positie terecht is? Weet je wat het is, als je honderd man daarover laat discussiëren in een zaaltje, loopt het net zo uit de hand als het mondkapjesdebat.’’

Ekdom ziet in de lijst duidelijk de hand van professionals uit de muziekindustrie. ,,Die verkiezen liever Kanye West (met zes noteringen, red.), die wij misschien zien als een mafkees met een paar goede albums, boven een Queen dat bij ons steevast bovenin de Top 2000 staat.”

loading  

Bovendien wordt een album nu misschien sneller gezien als ‘impactvol’, denkt Ekdom. ,,De tweede plaat van Harry Styles, Fine Line, is pas net uit, maar staat wel in deze lijst (op plek 491). Of neem een Kendrick Lamar of Drake, die negen miljoen miljard keer worden gestreamd. Vroeger kocht je een plaat van Phil Collins en draaide je die grijs, maar dat registreerden alleen je ouders en buren.”

Hoewel Van Deelen eerder bij 3FM en nu bij 538 de muziek van nu draait, vindt hij het lastig om die dezelfde waardering te geven als de klassiekers uit de jaren 60, 70 en 80. ,,Billie Eilish is een fenomeen, daar is iedereen het over eens. Maar hoe groot is de invloed van nieuwkomers als zij over twintig jaar? De artiesten die tien jaar terug aan de top stonden, zijn nu grotendeels vervangen door nieuwe. Ik vind het goed dat Harry Styles en Billie Eilish in deze lijst staan, maar ben voorzichtig om ze meteen te benoemen als deel van de muziekgeschiedenis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Video