Drent Wouter Bessels stelt cd-box ‘Jan Akkerman compleet’ samen

Als tiener kwam Wouter Bessels in aanraking met het werk van Jan Akkerman. Op verzoek van de wereldberoemde gitarist hielp de in Drenthe wonende journalist bij de samenstelling van de 26 cd’s tellende oeuvre-box The complete Jan Akkerman.

Een nerd wil Wouter Bessels (40) zichzelf niet noemen. Een muziekfreak is hij wel. ,,Het gaat me niet om het hebben, ik heb er altijd wat mee gedaan.”

Joost den Draaijer aan de telefoon

Zijn verzamelwoede komt goed van pas bij het schrijven over muziek voor onder meer lokale nieuwssites en muziekbladen. En nadat hij als auteur de Nederlandse biografie van Pink Floyd had afgeleverd, hing platenbaas Willem van Kooten – ooit als Joost den Draaijer radiopresentator – begin dit jaar aan de telefoon.

‘De mooiste klus die ik heb mogen doen’

 ,,Of ik op verzoek van Jan Akkerman mee wilde helpen met het samenstellen van een box met Akkermans oeuvre en ook het begeleidende boekje wilde schrijven.” Een eer en ‘met afstand de mooiste klus die ik ooit heb mogen doen’.

Dat Akkerman – die twintig jaar in het Friese Akkrum woonde – aan Bessels dacht, is niet zo gek. De twee onderhouden contact sinds Bessels als prille tiener eens een concert bezocht van de in 1973 door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker tot beste gitarist ter wereld gekozen Akkerman.

Akkerman bewonderd door Joe Bonamassa en Brian May

 ,,Het was vast opmerkelijk dat er zo’n jong jochie hem benaderde”, lacht Bessels. Tegenwoordig mag hij zich archivaris noemen van de 71-jarige gitarist die op zijn beurt wordt bewonderd door sterren als Joe Bonamassa en Brian May.

,,Door van alles te verzamelen heb ik een beeld van de man en de wereld om hem heen gekregen. Jan heb ik leren kennen als een eerlijke, eigenzinnige en loyale man. Met bravoure inderdaad.”

,,Ik heb Jan een paar keer bezocht in Volendam waar hij nu woont. In deze klus kwamen het schrijven, het doen van research en het technische aspect mooi samen. Ik heb ook meteen tegen Van Kooten gezegd dat het geen haastig samengesteld product moest worden, het moest met liefde en affiniteit gebeuren.”

Bessels ging er helemaal voor en poetste eigenhandig door Akkerman ter beschikking gestelde originele tapes op. Naar grote tevredenheid van de veelzijdige meestergitarist zelf. ,,Heel bijzonder dat hij mij dit allemaal heeft toevertrouwd.”

Hocus Pocus

Naast een 66-pagina’s tellend boekje en alle soloplaten bevat de box ook live-opnames en niet eerder uitgebracht materiaal waarop onder meer de in Hoogeveen wonende Bert Heerink (ex-Vandenberg) als zanger van My Brainbox is te horen.

En hoewel het nadrukkelijk om Akkermans solowerk draait, zijn toch ook hits als Russian spy and I (The Hunters), Hocus pocus (Focus) en Down man (Brainbox) meegenomen. Het zo is het een hebbeding geworden voor de verstokte liefhebbers die ook zullen uitkijken naar de autobiografie die Jean-Paul Heck nog dit jaar aflevert.

Voor Bessels is het moeilijk kiezen als hem wordt gevraagd zijn drie favoriete platen te noemen. Jan Akkerman (uit 1977) hoort er onbetwist bij, het was de plaat waarmee Bessels kennismaakte met de gitarist.

Bessels kijkt nog eens trots naar de box. ,,Eigenlijk is dit gewoon een stuk Nederlands cultureel erfgoed.”

The complete Jan Akkerman verschijnt via Red Bullet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.