Drenthe steekt kwart miljoen euro in opvolger van Het Pauperparadijs: de voorstelling Mammoet

Het voorstel moet woensdagavond natuurlijk nog wel even de Drentse Statenvergadering overleven. Maar als dat lukt krijgt de grote theaterproductie Mammoet een kwart miljoen euro van de provincie.

Mammoet is de nieuwe voorstelling van het team achter Het Pauperparadijs, het grote succes in Veenhuizen, van producent Wolter Lommerde en theatermaker Tom de Ket. In opzet wordt Mammoet even groot: veertig voorstellingen voor pakweg een duizendkoppig publiek per keer. De voorstelling gaat over de oertijd, waarbij De Ket verbindingen legt met de huidige tijd.

Mag wat kosten

Met de makers verwacht het Drentse college van Gedeputeerde Staten dat Mammoet evenals Het Pauperparadijs niet alleen veel publiek uit het Noorden zal trekken, maar uiteindelijk uit het hele land. Dan mag het wat kosten. Lommerde kan nog niet zeggen of de voorstelling in 2020 gaat spelen of dat het een jaar later wordt. ,,Er tussendoor ging ook nog de discussie spelen of er een extra reprise van Het Pauperparadijs in Veenhuizen moest komen.”

Holtingerveld

Wel dat nog steeds wordt gekeken naar het Holtingerveld als speellocatie. Daar zou volgens eerdere berichten een rond(draaiend)e tribune van 360 graden moeten komen, een beetje zoals bij Soldaat van Oranje. Een beetje, want die productie is overdekt.

Fondswerving

Stichting Het Pauperparadijs waarbinnen Lommerde de productie heeft ondergebracht, heeft dankzij de voorstelling in Veenhuizen een behoorlijk vermogen opgebouwd. Dat wordt nu aangesproken voor Mammoet en moet worden aangevuld met bijdragen zoals die van de provincie en van fondsen. De toezegging van Drenthe is belangrijk voor de aanvragen bij andere fondsen, zoals Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB-fonds en Blockbusterfonds. Die zijn eerder geneigd mee te doen als de regio er zelf ook wat voor over heeft.

130.000 bezoekers

Lommerde: ,,We hebben met Het Pauperparadijs bewezen iets te kunnen realiseren wat een groot publiek aanspreekt. Die voorstelling was begroot op 21.000 bezoekers. We leverden er uiteindelijk inclusief Carré 130.000.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.