Drents Museum heeft een mooi plekkie voor Van Gogh gevonden

Assen: Perspresentatie expositie Barbizon van het Noorden in het Drents Museum. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zondag gaat in het Drents Museum de tentoonstelling Barbizon van het Noorden voor het publiek open. Alles hangt. Op één werk na.

Dat werk is nu nog in New York. Het wordt een dezer dagen per vliegtuig naar Amsterdam vervoerd, in het Van Gogh Museum gecontroleerd en achter glas gezet. Vervolgens reist het schilderij door naar Assen, waar museumdirecteur Harry Tupan er alvast een plek voor heeft vrijgemaakt.

We hebben het over Onkruid verbrandende boer van Vincent van Gogh, vorige week hebben het Drents Museum en het Van Gogh Museum het samen aangekocht. Het schilderij komt in Assen naast De Turfboot te hangen, het schilderij van Van Gogh dat in 1997 door het Drents Museum werd aangekocht. Beide werken stammen uit 1883.

De moeder van Van Gogh

Donderdag, tijdens de perspresentatie van Barbizon van het Noorden , een tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en prenten die in Drenthe zijn gemaakt, blikte directeur Tupan nog eens terug op de veilingaanschaf. Hij vertelde dat Drentse geldschieters binnen een paar dagen een miljoen euro bij elkaar hadden. Veel geld, maar niet voldoende om de aanschaf zeker te stellen. Vandaar ook de noodzakelijke steun uit Amsterdam.

Tupan vertelde voorts dat Onkruid verbrandende boer na het overlijden van Vincent van Gogh een tijdlang in het bezit is geweest van de moeder van Van Gogh en later in handen is gekomen van de dichter Herman Gorter.

Japanse verzamelaar met roofkunst

De museumdirecteur noemde het bijzonder dat het schilderij nu in publiek bezit is. Het werk was lange tijd eigendom van een Japanse verzamelaar. Die heeft het schilderij, toen duidelijk werd dat door de nazi’s geroofd is geweest uit de collectie van Jacques Goudstikker, recentelijk overgedragen aan de nazaten van Goudstikker. Zij hebben het uiteindelijk in New York ter veiling gebracht.

menu