Drents Museum komt met expositie Italiaanse schilderkunst rond 1900

Na een jaar met veel archeologie - Iran, Tjerk Vermaning, Nubië - komt het Drents Museum in 2019 met een overzicht van Italiaanse schilderkunst.

Dat is donderdag bekendgemaakt. Onder de noemer Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) brengt het museum vanaf juni tot november een tentoonstelling die ‘de ongekende schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst’ wil laten zien.

Daartoe worden uit verschillende Italiaanse musea werken van zo’n veertig kunstenaars onder wie Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Antonio Mancini, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto naar Assen gehaald. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Schijn van moeiteloosheid

‘Sprezzatura’ is een oud-Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'vituositeit' en 'schijn van moeiteloosheid'. ,,Iets doen met 'sprezzaturra' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat”, aldus het museum

De nieuwe tentoonstelling wordt de derde in de reeks 'Kunst rond 1900 in internationaal perspectief'. Eerder waren in dit verband The Glasgow Boys - Schots Impressionisme 1880-1900 (2015) en Peredvizhniki - Russisch realisme rond Repin (2016) in de Drentse hoofdstad te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.