Drentse Literatuurdag: De natuur is minder dan in de tijd van J.C. Bloem (+video)

Drentse literatuurdag

Sander en Arnout Brinks van Tangarine, vogelkenner Nico de Haan, publicist Kester Freriks – het zijn niet de eerste namen die te binnenschieten als het over literatuur gaat.

Niemand die daar woensdag in Het Verenigingsgebouw van Veenhuizen moeilijk over deed tijdens de tweede Drentse Literatuurdag, een door de provincie Drenthe geïnitieerd evenement ter gelegenheid van de 83ste Boekenweek. Met muziekoptredens, met korte lezingen plus lichtbeelden, met boekenverkoop en daarna een excursie per bus of fiets.

,,We zijn hier tezamen omdat het thema van de week natuur is – een mooi en belangrijk thema. Dat vind niet alleen ik, dat vinden ook schrijvers en kunstenaars”, hield projectleider Jorien Benders de naar schatting veertig aanwezigen voor.

Dapperstraat

‘Natuur is voor tevredenen of legen./ En dan: wat is natuur nog in dit land?/ Een stukje bos, ter grootte van een krant/ Een heuvel met wat villaatjes ertegen’, dichtte J.C. Bloem in de jaren veertig in zijn gedicht Dapperstraat. Zo'n zeventig jaar later lijkt het in Nederland nog belabberder met de natuur gesteld dan toen.

Wellicht dat het tij gekeerd kan worden met meer beleving en bewustwording.

Kester Freriks had daartoe zijn nieuwe boek Stilte, ruimte, duisternis meegenomen. De uitgave laat zich lezen als ‘een eerbetoon aan en een speurtocht naar de intense, vaak onbekende schoonheid van de natuur’. Tegelijkertijd is het een pleidooi om de natuur meer prioriteit te geven in ons leven en stil te staan bij de waarde en schoonheid van stilte, ruimte en duisternis.

‘We zijn bang voor het donker’

Freriks: ,,Wij komen voort uit de natuur en zijn verbonden met de natuur. Toch zijn we de natuurwaarden kwijtgeraakt. Wij zijn bang voor het donker, bang voor stilte, bang voor open ruimten. Bijna iedereen in Drenthe kent het fenomeen van mensen die een tweede huis willen. Waarom willen ze dat? Voor de stilte, de rust – dicht bij de natuur. Waarom is het huis van de natuur dan niet ons eerste huis?”

De presentatie van De Haan had iets lichtvoetigs: een korte cursus vogels herkennen. ,,In uw eigen tuin zit een schat aan vogels”, doceerde De Haan vooraf. Zijn eerste ‘dia’ was die van een huismus en werd slechts kort vertoond omdat er een citaat van Jac. P. Thijsse bij hoorde: ‘Alleen de goede waarnemer kent de kleur van het vlekje achter het oog van het huismusmannetje.’ De Haan: ,,Nou, zegt u het maar.”

‘Van heel rijk naar ongeveer nul’

Uiteindelijk was ook hier de pret van veel te korte duur. Er volgde een plaatje van het paapje, een lijster-achtige. ,,Nog niet zo lang geleden had je overal paapjes”, sprak De Haan treurig. ,,Nu heb je dorpen en steden die steeds belangrijker worden. Het platteland daar tussenin, de weidegebieden, daar is de natuur in één mensenleven van heel rijk teruggelopen naar ongeveer nul. Nederland is voor een groot deel helemaal leeg.”

Het was aan de gebroeders Brinks en hun zoetgevooisde liedjes om de stemming weer goed te krijgen. Buiten het Verenigingsgebouw stonden de fietsen en de bus al klaar. Zodat we het gelijk van de pessimisten met eigen ogen en oren konden aanschouwen en beluisteren.

18/3 is de derde Drentse Literatuurdag met Pierre Wind, Hans Dorrestijn, Mees, Caspar Jansen en Suzanna Jansen. Verenigingsgebouw, Hoofdweg 116 in Veenhuizen. Aanvang 12.45 uur. Zie ook hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.