Drie musea op de bres voor Noorderlicht

De grote musea van de drie noordelijke provincies hebben bij de minister van cultuur aangedrongen op steun voor Noorderlicht.

De directeuren Kris Callens (Fries Museum), Annabelle Birnie (Drents Museum) en Andreas Blühm (Groninger Museum) zetten zich gezamenlijk in voor Noorderlicht. Ze betuigen dat de organisatie in ‘het ijl verspreide cultuurlandschap’ van de drie provincies al jaren uitblinkt. ‘Noorderlicht heeft een helder profiel, presenteert prikkelende onderwerpen, heeft aantrekkingskracht op een breed publiek en straalt ver buiten het Noorden en Nederland uit’, schrijven ze.

Cultureel aanbod

In tegenstelling tot wat de Raad van Cultuur verwoordde in zijn advies aan de minister, vindt het drietal ‘Noorderlicht nog steeds scherp in de dialoog tussen vernieuwende fotografie en nieuwe media, en klassieke fotografie’. Het nationale en internationale publiek dat speciaal voor Noorderlicht naar het Noorden komt, maakt vaak ook gebruik van ander cultureel aanbod in de regio. ‘Hier in het Noorden is het vechten om elke bezoeker die wij, naar wij hopen, geïnspireerd weer naar huis laten reizen.’

De drie musea prijzen de organisatie als een stimulerende partner voor de hele regio. ‘Wij achten het van groot belang dat dit centrum van expertise in het Noorden behouden blijft.’

De kleine organisatie heeft zich noodgedwongen geconcentreerd op free publicity als belangrijkste promotiemiddel. De musea bieden aan hun publicitaire kanalen ook voor Noorderlicht in te zetten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.