Een jaar geleden trok popband De Kift twee weken per schip door Groningen. Sanne Rovers maakte er een documentaire van: Water wieg me – een muzikale ode aan de droefenis , die zaterdag 4 april wordt uitgezonden.

Veel woorden worden er niet gesproken tussen Bas, die zijn dochter verloor bij een blikseminslag, en Ferry Heijne. ,,Als ik nu surf heb ik in mijn beleving Belle voor op de plank zitten”, zegt Bas, terwijl zijn stem breekt en de hoogte in gaat. ,,Liefdevol”, merkt de frontman van De Kift op, de Zaanse band die met poëtische fanfarepunk al dertig jaar muziek maakt vol weemoed en troost.

‘Groningse variant op Searching for the Wrong-Eyed Jesus’

In de film Water wieg me – een muzikale ode aan de droefenis , zaterdag te zien op televisie, worden droevige verhalen verteld, die allemaal met water te maken hebben. Naast het verdriet van de watersporter ontmoeten we een zeeman door de zee verstoten, een verloren liefde op een boot, en een veerman en de naderende dood. Heijne praat, luistert en reageert met muziek, met een mooie bijrol voor dichter Rodaan al Galidi.

Het idee voor de documentaire kwam van filmmaakster Sanne Rovers, vertelt Heijne (56) door de telefoon. ,,Zij wilde een Groningse variant maken op Searching for the Wrong-Eyed Jesus : een documentaire over de zuidelijke staten in de VS, aan de hand van ontmoetingen, met muziek van Jim White. Ze koos voor De Kift omdat ze een liefhebber is van onze muziek.” De Kift neemt al ruim dertig jaar een unieke plek in de Nederlandse popmuziek in, met muziek op teksten uit poëzie en literatuur.

‘Waterwegen zijn verbindende elementen’

Heijne ging met een filmploeg op pad, varend op de boot van een vriend. ,,We waren een dag of drie onderweg naar Groningen. Vervolgens hebben we daar twee weken rondgevaren en onderweg gesproken met een aantal mensen. Van tevoren hadden we een oproep gedaan om in contact te komen met mensen die iets hebben met onze muziek en met water. En die een droevig verhaal te vertellen hadden.”

Afgezien van een uitstapje naar Overijssel komt er veel Gronings water in beeld: Zoutkamp, het Reitdiep, De Eemshaven, het Winschoterdiep, de Westerwoldsche Aa, Nieuwe Statenzijl. Heijne heeft wat met water. ,,Ik ben opgegroeid langs de Zaan; de Zaanstreek is sowieso een heel waterrijk gebied. Het is toch een soort levensader. Ook in Groningen zijn de waterwegen verbindende elementen.”

Presentatie nieuw album ‘Hoogriet’ uitgesteld

Wat Heijne aanspreekt is de traagheid van het leven, als je op het water bent. ,,Je kunt rustig praten met mensen, terwijl het landschap voorbij glijdt. Het tempo van de film wordt ook voor een groot deel bepaald door het water.”

Tegenwoordig wordt het levenstempo bepaald door een virus, dat vooral plannen in de war schopt. Op 18 april zou in Paradiso het nieuwe album van De Kift worden gepresenteerd: Hoogriet , waarvan het titelnummer gemaakt is tijdens de boottocht door Groningen. Heijne: ,,Er staan drie liedjes op die we in Groningen gemaakt hebben. Daarvan zijn er twee in de documentaire te horen.” Naast Hoogriet is dat Vla , op een tekst van Rodaan Al Galidi.

Door de coronacrisis is de tour rond de nieuwe plaat afgelast. ,,Het album wordt nu half mei uitgebracht”, zegt Heijne. ,,De tour komt later.” De bandleden denken na over hoe ze toch levenstekenen kunnen geven in tijden van corona. ,,We kunnen niet repeteren of optreden”, zegt Heijne. ,,Iedereen is nu thuis aan het werk. Ik ben aan het nadenken over een volgende stap, iets waar je normaal pas later aan begint. Het zijn rare tijden.”

Wanneer te zien?

Water wieg me is zaterdag 4 april te zien bij de NTR op NPO 2. Aanvang 23.05 uur. Zie dekift.nl voor meer informatie over het album Hoogriet .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur