Het Groninger Museum heeft een nieuw kunstwerk aan de collectie toegevoegd. Zelf gemaakt. Met hulp van Joris Laarman.

De jongste aanwinst – een stoel uit tachtig puzzelstukjes van ABS-kunststof – werd gisteren in elkaar gezet, nadat de onderdelen de afgelopen weken uit de printer waren gerold. ,,Ik durf er nog niet op te zitten, hij moet nog gelijmd’’, sprak Wietske van der Graaf van het museum na voltooiing van het object.

Het printen van de stoel, een Makerchair , is onderdeel van Joris Laarman Lab , de succesvolle solotentoonstelling van Joris Laarman. Deze jonge ontwerper, uitvinder en kunstenaar (Borculo, 1979) maakt wereldwijd furore met objecten die tot stand komen met de nieuwste technieken. Zo is hij onder meer bezig met een printbare brug over een gracht in Amsterdam.

De praktijk is weerbarstig

In het geval van de Makerchair heeft Laarman software beschikbaar gesteld die iedereen kan downloaden, waarna het ontwerp vervolgens met een 3D-printer geprint kan worden. ,,Wij hebben voor 1800 euro een apparaat aangeschaft om het maakproces inzichtelijk te kunnen maken. Zo krijgt het publiek een idee hoe Laarman werkt.’’

Over 3D-printen doen al een paar jaar enthousiaste verhalen de ronde. De praktijk is weerbarstig, merkte Van der Graaf. ,,Met het printen van één stukje ben je al gauw twee tot drie uur kwijt. Daarna moeten die stukjes nog nabewerkt worden: schuren, vijlen. En dan nog past niet alles even goed.”

Toch wordt veel van het 3D-printen verwacht. ,,Het is een techniek waar we zeker mee te maken gaan krijgen. Als we software delen en over gemeenschappelijke printers kunnen beschikken, wordt het mogelijk om lokaal te produceren’’, schetst Van der Graaf. ,,Dat lijkt makkelijk dan het is. Onze printer is toevallig net stuk gegaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur