Een hele stapel boeken over bevingen: Jan Mulder leest voor uit Liefde en Aardbevingen

Zaterdag wordt tijdens festival Het Grote Gebeuren in Groningen de roman Liefde & Aardbevingen van Jan Mulder gepresenteerd, een vertelling over liefde voor het landschap en boosheid door de gevolgen van de gaswinning en de komst van windmolens.

Zo langzamerhand verschijnen steeds meer boeken waarin de oorzaken en gevolgen van de aardbevingen in Groningen en Drenthe een rol spelen. Op de voor- of achtergrond. Een greep uit de kast:

Fictie

Liefde & Aardbevingen – Jan Mulder (De Bezige Bij, 2018). Taalliefhebber, brievenschrijver, drogist en bewonderaar van zowel G.B.J. Hilterman als jonge vrouwen dreigt door te draaien als zijn geliefde landschap om zeep wordt geholpen door ‘wind- en schaliegasartiesten’ en ondeugdelijke gezagdragers.

loading  

Schokland – Saskia Goldschmidt (Cossee, 2018) Plattelandsroman over een melkveehouderij op het Hogeland, een bijna twee eeuwen oud familiebedrijf, dat in verval raakt door de aardbevingen en over gezinsleden die klem komen te zitten tussen de beperkingen van het verleden en de mogelijkheden van de toekomst.

loading  

Wreed voorjaar – Lilian Schneider (Passage, 2018) Thriller. Terwijl Groningen met bevingen kampt, wordt het vredige stadje Appingedam en omgeving opgeschrikt door moorden en verdwijningen. De kwade genius lijkt de leider van een criminele ordedienst.

loading  

Woudbloem – Frans Hempen (SMTM, 2017) Thriller. Aardappelteler gaat na de instorting van zijn boerderij door een beving van 4.1 op de schaal van Richter, waarbij zijn dochter omkomt en zijn vrouw in coma raakt, op zoek naar schuldigen en verantwoordelijken.

loading  

En ik herinner me Titus Broederland – Auke Hulst (Ambo|Anthos, 2016). Onheilzwangere road novel . Twee broers zwerven door een deels op de Veenkoloniën geïnspireerd fantasielandschap nadat het ouderlijk huis is verdwenen in een zinkgat daar door oliewinning is ontstaan.

loading  

Boem! Een roman over liefde en aardbevingen – Bill Mensema (Passage, 2015) Tragikomische roman over de schokken van het bestaan. Met een hoofdrol voor een schrijver met relatieproblemen en een politiek adviseur die met de commissaris van de Koning een oplossing voor de bevingsproblemen bedenkt waardoor de schadeloosheidsstelling vijf keer zo groot wordt.

loading  

Te laat – Folkert Buiter (Boekscout, 2015) Thriller waarin de miljarden die voor het herstel van de bevingschade beschikbaar komen, leiden tot corruptie, criminaliteit en een wedloop tussen de criminelen en de recherche, waardoor de belangrijkste consequenties van de gaswinning buiten beeld blijven.

loading  

Ver voorbij de laatste stad – Martin Nieuwland (Noordboek, 2014). Dystopische jeugdroman waarin een nieuw berglandschap ontstaat, het Gronings Massief, na een uitbarsting waarbij zeewater na een bodembreuk in leeggepompte gasvelden is gestroomd.

loading  

Non fictie

Gasland – Louis Stiller (De Geus, 2018) Reconstructie van de vondst van het Gronings gas, het optuigen van het gasgebouw en beschrijvingen van de (pijnlijke) gevolgen. Met aandacht voor een toekomst waarin alternatieve energiebron wel op veel draagvlak van de bevolking kunnen rekenen.

loading  

Gaskolonie – Margriet Brandsma, Heleen Ekker & Reinalde Start (Passage, 2016) Journalistiek onderzoek naar de belangen achter de gaswinning en de ellende die daar uit voort is gekomen. Gebaseerd op gesprekken met politici, bestuurders, wetenschappers en energie-deskundigen.

loading  

Bevingen – Mike Tomale (Leander, 2015) Inventarisatie van feiten en meningen, historie, maatschappelijke en juridische problemen en mogelijke oplossingen van de bevingsproblematiek aan de hand van gespreken met gedupeerden en deskundigen.

loading  

Bevingsboek gespot

In de cultuurbijlage van Vrijdag in een interview met Jan Mulder over Liefde & Aardbevingen . Ook een bevingsboek gespot? Mail de titel, auteur en uitgever naar kunst@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur