Een mooie avond Literaturia

Literaturia is een fijn, vast onderdeel op Noorderzon. Gisteren met Tonnus Oosterhoff.

Tonnus Oosterhoff zat daar gekleed in een zwart overhemd met rode ballen waar gele bladeren uitstaken. Of waren het veren? Zou iemand hem daar naar vragen, dan had hij het liefst dat diegene dat zelf maar bepaalde.

Oosterhoff is dichter, schrijver en essayist en dankzij de kwaliteit van zijn werk won hij een geweldige stoet prijzen: de C. Buddingh-prijs, de Herman Gorter-prijs, de Multatuliprijs, de Jan Campert-prijs, de VSB Poëzieprijs, de Guido Gezelleprijs en, in 2012, de P.C. Hooft-prijs. Die laatste verraste hem indertijd geenszins. Oosterhoff is verre van zelfingenomen, maar ziet de zaken simpel zoals ze zijn en dit moest er ooit van komen. Hij woont in Klein-Ulsda.

Traditie

Oosterhoff liet zich gisteravond interviewen door schrijver Martijn Knol, voor het onderdeel Literaturia van Noorderzon. Dat is een reeks bijeenkomsten verdeeld over de Desdemonatent (zoals deze) en containers langs de Lelystingel (vanaf morgen). Dit literatuurprogramma is inmiddels een goede traditie in het festival, dankzij organisator Stefan Nieuwenhuis, twee poëten geleden nog Groningens Stadsdichter.

Oosterhoff en Knol kennen elkaar al even, van Poetry International. Knol toonde zich een kenner van Oosterhoffs werk, waarbij het vizier vooral gericht stond op de roman Op de rok van het universum, van vorig jaar. Knol bracht wat vaak de ’vindt u ook niet dat...’-wijze van vragen in stelling, wat doorgaans tot dicht-slaan kan leiden, maar Oosterhoff juist de kans bood op mooie wijze zijn overzichtelijke denken te etaleren. Oosterhoff droeg onder meer zijn ‘deelromans in alineavorm’ uit de De rok voor, strofen waarin dieren elkaar bestoken, maar ook waarin mensen de klos zijn door dierengedrag. Ze zijn veelal gebaseerd op de bergen van internetfilmpje met dat als onderwerp. Onderwijl toonde Oosterhoff dan ook wat van die altijd intrigerende beelden op scherm.

We leerden dat hij van surrealisme niets moest hebben, want daarmee los je geen problemen op. Conceptuele kunst past evenmin in zijn denkraam. En onsterfelijkheid? ,,Ik bereid mij voor op de dood, niet op onsterfelijkheid.’’

Er volgt dus meer van dit moois.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.