Nijend24 bestaat in november 10 jaar. Hoe het knusse podium voor luisterconcerten in Anderen dat viert, is vanwege corona nog onduidelijk. Maar Ingrid Knol en Raph Bode gaan sowieso door.

Ook Nijend24 viel in maart stil door corona. Maar het muziekpodium in Anderen pakte de draad snel weer op. ,,Op paasmaandag hadden we ons eerste livestreamconcert, met Jason Staal”, vertelt Raph Bode. ,,Hadden we de donderdag ervoor bedacht. Ik zag al die streams op internet en dacht: dat kan veel beter. Geen idee hoe het technisch moest overigens. Maar goed, camera gekocht, regietafel erbij. En toen wat YouTube-filmpjes bekeken.”

‘Ik zei tegen Ingrid: Gaan we ook doen’

Instructiefilmpjes op YouTube. Zo maakte Bode zich eerder de geluids- en lichttechniek eigen. ,,Met advies en hulp van anderen”, voegt zijn vrouw Ingrid Knol toe. Bode en Knol begonnen tien jaar geleden met huiskamerconcerten in hun woonboerderij in Anderen. ,,Ik was een keer voor mijn werk in Den Haag en wilde ’s avonds ergens heen”, vertelt Bode. ,,Toen zag ik een aankondiging van een huiskamerconcert, georganiseerd door Live in Your Livingroom. Hartstikke leuk. Toen ik thuiskwam zei ik tegen Ingrid: Gaan we ook doen.”

Ze schaften een geluids- en lichtinstallatie aan, leerden hoe ze die moesten bedienen en al snel deden ze ook de programmering zelf. De frequentie van de concerten werd opgevoerd naar eens per maand en in 2014 werd de Stichting Nijend24 opgericht, om in aanmerking te kunnen komen voor subsidies. In 2017 bouwden ze (mede dankzij subsidies) een intieme tribune van geperst hout op de deel, zodat de capaciteit in de zomer omhoog kon naar 75 bezoekers. En vorig voorjaar werd het dak van de deel geïsoleerd, zodat nu alle concerten daar plaatsvinden, ook ‘s winters.

‘Tim Knol wil hier een album opnemen’

,,We doen dit uit liefde voor de muziek”, zegt Knol. ,,Het is puur een hobby.” En het spreekt aan. Bijna alle concerten zijn uitverkocht en de artiesten lopen weg met het knusse podium, waar de geluidskwaliteit hoog is en het publiek stil. ,,Toen Tim Akkerman hier voor het eerst optrad, stond in zijn contract dat hij een uur zou spelen”, vertelt Bode. ,,Wij Jason Staal geregeld als voorprogramma, speelde hij door tot na middernacht! ‘Dat uur staat erin voor als ik muzikaal behang ben’, vertelde Tim. Hij vond het prachtig om hier op te treden.”

Akkerman kwam dus terug naar Anderen, net als Stephanie Struijk, Philippe Elan, Djurre de Haan, Yorick van Norden, Robert Jan Stips, Joost Dijkema, JB Meijers, Tim Knol en vele anderen. Artiesten die van ver komen, blijven doorgaans logeren in de bed and breakfast van Knol en Bode. ,,Tim Knol bleef de laatste keer, in mei, een week. Hij heeft hier De Wandelclub bedacht: wandelingen met muziek erbij. De eerste deed hij hier in de buurt. Volgend jaar wil hij in Nijend24 trouwens een album opnemen.”

Laagdrempelig kunstmecenaat

Want ja, ze zijn inmiddels ook platenbaas. ,,We hoorden vaak: Het klinkt zo mooi hier. Kunnen we niet eens wat bij jullie opnemen?” Nijend24live heet hun label en de eerste twee cd’s zijn al uitgebracht. ,,In oktober komt Edwin Jongedijk hier een live-album opnemen.” Een platendeal met hun label is even eenvoudig als aantrekkelijk voor de artiesten. ,,De artiest treedt gratis op, wij produceren het album en zij krijgen van ons 400 exemplaren en de rechten.”

Nijend24 is in feite een moderne vorm van laagdrempelig kunstmecenaat. ,,We hoeven er niks aan te verdienen”, zeggen Knol en Bode. Van de 15 euro die een kaartje voor de livestreamconcerten kost, gaat 12,50 naar de artiest. Van de 2,50 die overblijft worden de drankjes betaald, want die zijn bij de kaartprijs inbegrepen. Vorige week was er koffie en thee vooraf, een flesje water tegen de hitte, en drank met hapjes na afloop. Dat kan toch niet uit? ,,We kopen groot in.”

Hybride podium

De donaties die tijdens de ‘1,5 meter sessies‘ online binnenkomen, gaan helemaal naar de artiest. ,,De opbrengst daarvan varieert van 300 tot 2000 euro.” Zestien van die sessies van een uur hebben ze sinds april georganiseerd. Sinds juni is er publiek bij, maximaal 30 bezoekers. Er volgen er nog twee en de reeks wordt afgesloten met een compilatie. ,,Omdat er verder niet veel te doen was, hebben we de frequentie opgeschroefd naar een keer per week. Op dinsdagavond, want dan is er niks bijzonders op de tv.”

Vanaf september gaan ze weer terug naar de reguliere, maandelijkse concerten op zaterdag. ,,Met voorlopig maximaal 40 man publiek, in verband met de coronaregels.” Ze hadden graag een nieuwe concertvorm willen introduceren. ,,We wilden Nijend24 omvormen tot een hybride podium, waarbij de livestream geïntegreerd wordt in de concerten. Want corona is nog niet weg.” Daarvoor hadden ze professionele apparatuur willen aanschaffen. ,,Helaas is ons subsidieverzoek door het Kickstart Cultuurfonds afgewezen.”

‘Er is zoveel talent in Nederland’

Ze gaan hoe dan ook door. ,,Wij hebben elke keer een topavond in ons eigen huis”, zeggen Bode en Knol. ,,We programmeren alleen muziek die wij zelf mooi vinden. We worden tegenwoordig vaak benaderd door artiesten zelf. Maar als wij het niks vinden, komen ze niet.” Ze kiezen daarbij bewust voor Nederlandse singer-songwriters, ook uit de eigen regio. Af en toe komt er een artiest van buiten de landsgrenzen. ,,Maar er is zoveel talent in Nederland.”

Zo maakte vorige week dinsdag de 24-jarige Brabander Flemming in Anderen zijn solodebuut in het Noorden. ,,Een tip van Erik Meijerink, onze cameraman bij de livestreams”, vertellen ze. ,,Wij kenden Flemming ook niet.” Het was een schot in de roos: gouden keel, sympathieke, ambitieuze jongen, toegankelijke liedjes.

Bart van der Weide en Daniël Lohues

Of en hoe ze hun 10 jarig bestaan gaan vieren, weten ze nog niet. ,,We hadden grootse plannen met kerst, maar door corona is alles onzeker geworden.” Wie zouden ze heel graag nog eens op de deel willen hebben? ,,Bart van der Weide”, zegt Bode, die net als de zanger van Racoon uit Zeeland komt. ,,Daniël Lohues”, zegt Knol, geboren en getogen Drentse. ,,Maar of hij in zo’n kleine zaal wil komen optreden…”

Morgenavond treden The Serenade Sisters op in Nijend24. Meer informatie op www.nijend24.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur