Een praatje of selfie met artiest maakt Aigenhaimers meer dan een streektaalprogramma

Bij Aigenhaimers is het soms dringen op het podium. Vlnr: Ton de Boer, Marianne van der Velde, Irene Wilkens en gastheer Jan Henk de Groot. foto Frans de Boer

A igenhaimers vindt plaats achterin het grand café Kielzog. Gastheer Jan Henk de Groot vraagt telkens een gast uit de streektaalwereld om een zondagmiddag het podium met hem te delen.

De kleinschalige setting maakt het streektaalprogramma van het Hoogezandster theater Kielzog meer dan een optreden. Rondom het officiële gedeelte is er voor het publiek gelegenheid voor een praatje of selfie met de artiest.

De eerste aflevering van het seizoen 2019/2020 was zangeres Irene Wilkens uit Veendam te gast. Zij is zangeres van de Groningstalige band Sikkom Kult. De band won het Grunneger Laidjesfestival en hun debuut werd genomineerd voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2018.

Meer van het samenwerken

Wilkens en De Groot leerden elkaar kennen op het conservatorium in Stad. Zij speelde van huis uit accordeon, stapte over op klarinet, maar ontdekte dat ‘solo’ haar niet paste. ,,Ik ben meer van het samenwerken en de gezelligheid en dus ben ik overgestapt naar schoolmuziek, een opleiding tot muziekdocent, waar ik Jan Henk leerde kennen.’’

De reden waarom Wilkens, getrouwd met Alex Schoenmaker en moeder van twee dochters, nu in de kinder- en jeugdpsychiatrie werkt, is tweeledig; muziekles wordt op de middelbare school vooral gezien als pretuur, maar door al dat studeren verdween ook haar passie voor muziek.

Er moet vaak geld bij

,,Muziek is voor mij vooral beleving. Groningstalig zingen doe ik omdat het erg leuk is, niet omdat ik er rijk van wordt. Sterker nog: er moet vaak geld bij, maar je komt op plekken en theatertjes waar je anders niet komt.’’

Terwijl De Groot op het podium Gronings sprak, antwoordde Wilkens in Algemeen Beschaafd Nederlands. Wilkens verklaarde dat door te zeggen dat ze, thuis Nederlandstalig opgevoed, zich niet op haar gemak voelt als ze in het openbaar Gronings spreekt. ,,Je bent toch bang dat je fouten maakt en kritiek krijgt. In het Gronings zingen is heel anders. Dat is echt en dan is het gevoel er wel.’’

Meer muzikant dan zangeres

Zondag 20 oktober waren Irene Wilkens en Alex Schoenmaker twaalf jaar getrouwd. ,,Maar we kennen elkaar al vanaf ons 17de, dus 22 jaar. Of het stel een songwriterskoppel vormt, wilde De Groot weten. ,,Alex zorgt voor de basis. Bij het schrijven van nieuwe nummers ben ik meer muzikant dan zangeres. Ik let op akkoorden, melodie en dan komt de tekst. Uiteindelijk is het de band die het nummer vorm geeft, juist omdat we het samen doen.’’ Een nieuwe cd van Sikkom Kult verschijnt naar verwachting in 2021.

Eerstvolgende gast is Harry Niehof

De eerstvolgende Aigenhaimers vindt plaats op zondag 24 november (15.00 uur) met Harry Niehof. Volgend jaar is Alje van Bolhuis op 12 januari te gast, Wia Buze staat voor 8 maart en Dion Bouwes sluit het seizoen op 4 april 2020.

menu