Een ridderroman in de geest van Driek

Ter herinnering aan Driek van Wissen wordt zondag in Groningen de traditionele Driekdag gehouden. Met nieuw werk van de in 2010 overleden dichter.

Dat nieuwe werk heeft zo’n zeven jaar op de plank gelegen. ,,Vlak voor zijn dood waren we begonnen aan een ridderroman in verzen”, verklaart Ton Peters de postume poëzie die morgen in de lucht wordt gehouden. ,,Idee was dat we met een groep mensen een reeks gedichten zouden schrijven. Ik schreef de eerste aflevering, Driek de tweede, Otto van Gelder de derde enzovoorts.”

Toen kwam er iets tussen. En dan niet eens het onverwachte overlijden van Van Wissen in Turkije.

'Weg met individualisme'

,,Het was mijn eigen schuld”, zegt Peters. ,,Ik liet het liggen, ik heb meer plannen die nog niet af zijn. Juist omdat het goed is om dingen samen te doen – het zal de leeftijd zijn, weg met individualisme – heb ik het toch weer opgepikt. Alle dichters die ik vervolgens benaderde, allemaal uit het light verse-circuit, wilden meedoen.”

De naam van Van Wissen fungeerde daarbij als lokkertje. In het light verse circuit werd hij op handen gedragen. ,,Hij wordt nog steeds gemist”, weet Peters. ,,Vooral om zijn techniek en geweldige vondsten. Wat hij dagelijks presteerde, lukt mij hooguit een keer in de maand.”

Degenhard

Het eindresultaat van de gezamenlijke inspanningen heet Degenhard en vertelt van een ridder die hopeloos verliefd is op zijn schildknaap. De ridderroman telt 24 gedichten waarvan de laatste twee regels steeds de aanzet vormen voor het volgende gedicht, waardoor het verhaal zich als het ware zelf verteld.

,,Halverwege moest ik ingrijpen omdat de dichters personages bleven verzinnen. Het werd te druk”, blikt Peters terug op de totstandkoming. ,,En ook het einde bleek een probleem. Uiteindelijk heeft Jan Veenstra daar iets op gevonden en er nog een actuele draai aan gegeven ook.”

Zondervan

Bijzonder is dat de inleiding op de tragische avonturen van Degenhard is geschreven door ‘astroloog en uitvinder’ Dr. Albert Zondervan. Het is een naam die destijds ook in de overlijdensadvertentie van Van Wissen opdook en voor die tijd door Van Wissen en Jean Pierre Rawie als gezamenlijk pseudoniem werd gebruikt. Het lijkt erop dat Rawie voor deze gelegenheid solo opereert.

Het geheel is door de Groninger striptekenaar Sam Peeters verluchtigd met tekeningen in kleur. ,,Mijn zoon Kasper (stadsdichter van Groningen, red.) stelde hem voor. We maakten een afspraak in het Noorderplantsoen, met bier en bitterballen. Dankzij Sam is het een soort Gouden Boekje uit de jaren vijftig geworden. Toen ik het eerste exemplaar in handen kreeg, maakte ik een sprongetje in de lucht.”


Degenhard. Een ridderroman wordt uitgegeven door Passage. De Driekdag wordt zondag gehouden in café Wolthoorn & Co. in Groningen met voordrachten van Quirien van Haelen, Theo Danes, Gezienus Omvlee, Kees Torn, Peter Verstegen, Marjolein Kool, Ivo de Wijs, Michèl de Jong, Geert Jan Laan, Eva Waterbolk en Bert Hadders. Aanvang 17.00 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.