Een tekst om van te huilen

Dagblad van het Noorden verzamelt onder zijn lezers citaten uit verhalen, romans en liederen die over de stad en de provincie Groningen gaan. Deze keer een van de bekendste teksten over het Groninger landschap: t Hogelaand van Ede Staal.

Jaap van Dijken hoorde Ede Staal voor het eerst zingen in 1993. Dat was op de televisie, in het NCRV-programma De Stoel van Rik Felderhof. De beelden van de karaktervolle Zoutkamper visser Bienze Rienks werden begeleid door verschillende liederen van Ede Staal. Van Dijken was meteen verkocht.

,,Ik kan me herinneren dat die visserman een soort onofficiële burgemeester van Zoutkamp was,” zegt Van Dijken (1941). ,,En dat hij moest huilen toen hij naar t Het nog nooit zo donker west luisterde, met zo’n grote zakdoek waarmee hij zijn ogen depte. Prachtig was dat.”

Hogelands het mooiste dialect van Groningen

Daarna ging Van Dijken alles verzamelen van Ede Staal wat hij kon vinden. ,,Ik was helemaal verkocht.” Van Dijken woont weliswaar in het Drentse Roden, maar zijn wieg stond in Groningen, waar hij in Helpman en de Verlengde Herenweg woonde. Ede Staals teksten kan hij goed verstaan, al verschilt het stads-Gronings wel van het Hogelands.

,,Als ik bepaalde woorden niet ken, zoals dieverdoatsie, dan zoek ik dat op in het woordenboek van K. ter Laan.” Van Dijken vind het Hogelands het mooiste Groningse dialect. Hij had er ook willen wonen, na zijn pensionering. ,,Maar ja, die bevingen en zo, hè.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.