Een website met 360-graden beelden, workshops, discussie. De jaarlijkse expositie Green Lights van eindexamenstudenten van Academie Minerva was online nog nooit zo uitgebreid. Maar wat hadden ze graag bezoek ontvangen in de expositieruimte in de Groningse Herestraat. ,,Als we de boel open mochten gooien, hadden we belachelijk veel mensen binnen gehad.’’

Wat is er (niet) te zien?

,,Als vierdejaars laten we zien dat we klaar zijn om af te studeren. We hebben dit jaar een fantastische locatie, het Men At Work pand in de Herestraat in Groningen, naast de C&A. In die enorme ruimte zijn deze week in 7 tot 8 ruimtes in totaal 55 werken te zien. Maar ja, wel achter gesloten deuren.”

loading

Aan het woord is Sammy-Rae Niekoop (26), een van de 56 eindexamenstudenten van de Noordelijke Kunstacademie en een van de organisatoren. Een half jaar voorbereidingstijd is er in de expositie gaan zitten, de studenten hebben alles zelf gedaan: van het zoeken naar een locatie, tot het opbouwen van de tentoonstelling, het bouwen van de website en het bedenken van activiteiten rond de tentoonstelling. Maar bezoek kan er niet komen door de lockdown.

,,Het voelt alsof je ergens naartoe werkt maar waarbij de finale klap uitblijft. En normaal gesproken zouden we allerlei contacten kunnen leggen met mogelijke opdrachtgevers. Dat is voor ons ook echt een gemis.”

Wat kenmerkt jullie expositie?

loading

,,Het thema is ‘Wat voor kunstenaar ben je en hoe presenteer je jezelf?’ We laten zien dat er zoveel meer mogelijkheden zijn om je werk te laten zien dan in een museum of in een galerie. Op onze website tonen alle kunstenaars niet alleen hun werk, ze vertellen ook wat voor kunstenaar ze zijn en op welke plek in het culturele spectrum ze staan. En we organiseren allerlei online evenementen rond dat thema.”


Hoe gaat het verder?

loading

De expositie in Men At Work is aan het eind van de week afgelopen, maar de website blijft bestaan. Zo uitgebreid als dit jaar is hij nog nooit geweest, dat hebben we te danken aan corona. Net als de 360-gradenrondleiding, die zouden we anders ook niet doen. En we kunnen nu een publiek ver buiten Groningen bereiken. Maar veel werken komen online niet tot hun recht. Die moet je in de ruimte beleven. We hopen dat de officiële eindexamenexpositie van de zomer toch echt fysiek kan plaatsvinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
exposities