Ferdinand Kremer uit Assen meldt zich met De man die werk vond van Herman Brusselmans uit 1985.

,,Ik kwam het boek tegen in een doos tijdens het opruimen van de garage, er zaten nog meer boeken van Brusselmans tussen. In de jaren tachtig en negentig las ik ‘m vaak. Een tijd lang kocht ik bijna alles wat hij schreef. Gek genoeg kan ik mij niet herinneren dat ik dit eerder heb gelezen. Het komt me nu allemaal nieuw voor.”

De hoofdpersoon van het boek heet Louis Tinner, een bibliothecaris. Hij heeft hekel aan zijn werk. ,,Hij verveelt zich, hij heeft last van angsten, kijkt neer op anderen, vindt de boeken om hem heen belachelijk, hij drinkt en voert met volle mond telefoongesprekken. Het enige waar hij plezier aan lijkt te beleven, zijn meisjes die af en toe koffie komen brengen of kopiëren.”

‘Gaandeweg krijg je medelijden met hem’

Wat De man die werk vond volgens Kremer de moeite van het lezen waard maakt, is dat Louis zich steeds verder in de nesten werk. ,,Eerst lijkt hij een rebel, maar gaandeweg wordt hij cynisch en krijg je medelijden met hem. Uiteindelijk wordt hij ontslagen. Louis is een treurige figuur. Hij doet een beetje denken aan Frits van Egters uit De Avonden van Reve.”

Herman Brusselmans publiceert jaarlijks twee boeken. ,,Het schijnt dat die boeken allemaal hetzelfde zijn, maar dat weet ik natuurlijk niet, want ik heb ze niet gelezen”, zegt Kremer. ,,Ik zie hem nog wel eens op televisie, dat vind ik altijd leuk. Je kunt hem er goed bij hebben.”

De man die werk vond is een grappig boek, zegt Kremer. ,,Louis wil ontsnappen uit een wereld van papier en letters omdat het echte leven aan hem voorbij dreigt te gaan. Je zou het waarschuwing voor het lezen van boeken kunnen noemen, inderdaad. En dat is dan weer juist reclame voor literatuur. Eigenlijk is dat wel slim bedacht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur