Jeroen Russchen en Robert Vredeveld met hun plaat voor hun bijdrage aan de 41e Kinderen Voor Kinderen

Eerste gouden plaat voor schrijversduo Robert Vredeveld en Jeroen Russchen met Kinderen Voor Kinderen-lied Ik Durf Alles

Jeroen Russchen en Robert Vredeveld met hun plaat voor hun bijdrage aan de 41e Kinderen Voor Kinderen Foto: Harry Tielman

Robert Vredeveld en Jeroen Russchen hebben samen hun eerste gouden plaat te pakken. Het mede door hen geschreven lied Ik Durf Alles prijkt op het bekroonde 41ste deel En Toen? van Kinderen Voor Kinderen. Vanuit Stadskanaal werken de twee jeugdvrienden gestaag aan een muzikale carrière achter de schermen.

,,Als ik voor anderen schrijf, voel ik me heel vrij in mijn hoofd”, vertelt de 31-jarige Robert Vredeveld. ,,Zodra ik voor mezelf schrijf, voel ik me beperkt. Ik zou nu niet weten wat ik nog als Roberto Tan zou willen zeggen.” Zo raar is het dus niet dat de Groninger als Roberto Tan vier jaar geleden voor het laatst van zich liet horen. Het hoofdstuk rappen ging dicht na zijn vocale bijdrage aan Als Je Niet Kan Zuipen van StukTV en stadsgenoot Kraantje Pappie. Sindsdien werkt Vredeveld aan een carrière in dienst van anderen.

‘Vannacht’ vijf miljoen keer gestreamd

Vredeveld kreeg de smaak van het schrijven voor andere artiesten in 2017 te pakken tijdens een schrijverskamp. Dat was door de mannen achter het YouTube-kanaal StukTV georganiseerd in de bossen bij Borger. ,,We hebben toen het liedje Vannacht geschreven voor Wolter Kroes. Dat is nu meer dan vijf miljoen keer gestreamd. Vervolgens hebben Jeroen Russchen en ik samen een plaat gemaakt voor Jeffrey Kuipers, een bekende in het volkse circuit. Die heeft het ook goed gedaan. Ik heb een voorliefde voor Nederlandstalige muziek, 100% NL is mijn favoriete zender.”

Van het een kwam het ander. Vredeveld en Russchen kennen elkaar al sinds ze tieners waren en in een garagebox muziek maakten. Ze besloten de krachten te bundelen als Vredeveld & Russchen Music. In Stadskanaal hebben ze nu samen een studio in Round.

Schrijven doen ze allebei, Russchen produceert daarnaast ook. ,,Eind vorig jaar ontving hij zijn eerste gouden plaat voor de vier geschreven liedjes die op Voor Iedereen van Tino Martin staan. Een gouden plaat krijg je als er twintigduizend fysieke exemplaren zijn verkocht. Aan de cd En Toen? van Kinderen Voor Kinderen hebben we allebei meegewerkt. Het levert Jeroen dus zijn tweede gouden plaat op, voor mij is het mijn eerste. Een mijlpaal.” Kinderen Voor Kinderen is al decennia een succesformule. Aan het 41ste deel werkten ook Tjeerd Oosterhuis, Brainpower en Niels Geusebroek mee.

Credits van Ferry Doedens

Wanneer een geschreven liedje uitkomt, hebben de songschrijvers niet in de hand. Zo schreven ze Vlees En Bloed twee jaar geleden al, maar werd het pas een paar weken geleden als single uitgebracht door Samantha Steenwijk. ,,Ik ben heel blij met die release, zij is inmiddels toch een bekende naam. Het was ook tof dat Ferry Doedens laatst bij Jinek onze namen noemde en ons credits gaf voor zijn nieuwste single, Gevallen.

,,We merken dat, nu we voor A-artiesten hebben gewerkt, ook de laag eronder ons weet te vinden. De artiesten uit de buurt die minder bekend zijn, maar in normale tijden wel tweehonderd shows per jaar doen op braderieën en in voetbalkantines. En voor ons maakt het niet uit of je een grote naam bent of Jan Piet van verderop, we rekenen een vaste prijs voor een productie. Dat gaat van schrijven, opnemen, mixen en masteren tot het laten inspelen.”

Onder de indruk van de gouden platen van Fluitsma

Hoewel artiesten onderhand bereid zijn naar Groningen te komen, is het soms praktischer naar de Randstad te reizen. ,,Laatst hadden we een sessie met Samantha Steenwijk, zij woont in Den Haag. Toen hebben we in Amsterdam afgesproken bij Jochem Fluitsma die voor onze producties de gitaarpartijen inspeelt. We zitten niet vast aan een vaste plek, de klant is koning.” Vredeveld is onder de indruk van de gouden platen die Fluitsma in zijn studio heeft hangen. ,,Hij heeft geen behang nodig. Dat te zien, is motiverend.” Fluitsma schreef samen met Eric van Tijn onder meer de hit 15 Miljoen Mensen .

Het is niet altijd meteen raak als in opdracht een lied wordt geschreven. Soms zijn meerdere pogingen nodig om tot een gewenst resultaat te komen. Vredeveld weet ondertussen dat het erbij hoort.

Het werken achter de schermen bevalt hem uitstekend. ,,Mijn doel is iets neer te zetten met ons bedrijf en er wat van te maken. Dat kan alleen als je het echt leuk vindt. Het is fijn dat het balletje nu rolt, mensen weten ons te vinden. Als rapper moest ik er zelf vaak aan trekken. Maar het is niet voor niets geweest, de ervaring die ik heb opgedaan in de hiphop neem ik mee. En de aanhouder wint. Ik kan nu trots zeggen dat ik me muzikant voel. En er komt nog geld binnen ook, dat was als rapper wel anders. Het is het gevoel serieus te worden genomen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu