Wat ook na ál die jaren gerust nog een eeuwigheid mag blijven bestaan is Keuringsdienst van Waarde . Bloedserieus en ironisch tegelijk, lichtvoetig en daarnaast recht op het doel af.

Stop niet stiekem iets verkeerds in je zogenaamd o zo lekkere product, want je gaat geheid voor de bijl. Met een grijns van de makers op de miskoop toe.

Op jacht naar de groente- en fruitmaffia

Een recente uitzending over de manier waarop tomaten in een blik worden gestopt (te weten via uitbuiting) leidde tot Kamervragen. Dat is reden voor het programma om de komende afleveringen dan maar meteen te rechercheren op de complete groente- en fruitteelt van Europa. Een niet ongevaarlijke klus lijkt me, met de Camorra di Oliva en Cosa nostra dei Pomodori in je nek.

Donderdag (zo zie je nog je ziet nog eens met uitzendinggemist.nl) ging KvW een andere kant op: die van productontwikkelaar. De redactie bedacht dat er een stevig tekort moest zijn aan (hand)ontsmettingsmiddelen en had anderzijds gelezen over dat fenomenale overschot aan frietaardappelen. Het zou zelfs om een miljard kilo gaan, beweerde een meneer van de piepersector. Daar moeten dan heel wat kilo’s voor de export bij zitten. We vreten onszelf er vet mee, maar aan de kraam krijgen we dat miljard hier echt niet weg..

Wel jammer van die wodka

Van die aardappelen kun je alcohol maken. En van alcohol uiteindelijk ontsmettingsmiddelen. Zo ging het van de aardappelboer via een snijder en daarna een wasstraat naar de brouwer - met als tussenstop richting de 80 procent een fluweelzachte wodka, doodzonde eigenlijk - om na de etikettendrukker uiteindelijk bij zorginstellingen en een ziekenhuis als eindproduct te worden verdeeld. Proces van Waarde in 26 minuten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur