In gewone tijden was EenVandaag een van de programma’s die ik wél vaak meekreeg. Lekker overzichtelijk, tussen het werk van overdag en ‘s avonds in. En bovendien geen actualiteitenrubriek - een mooie klassieke term - waar je vol kopzorgen uitkomt.

EenVandaag doet meer aan frisse duiding dan aan harde onthulling. Zo voelt het tenminste. Alsof ze het bord op schoot een beetje willen garneren, maar er niet in het geniep een Madam Jeanette in verstoppen die je de vlammen doet uitslaan. Deze keer lag de presentatie bij de inderdaad toujours frisse Rik van de Westelaken.

Over fris gesproken: Gijs Rademaker

Natuurlijk was de vaste opiniepeiler Gijs Rademaker eveneens van de partij. Over fris gesproken. Die gozer ziet eruit alsof hij dagelijks rond half zes opstaat om eerst eens fijn tien kilometer te rennen. Je gelooft het niet, maar hij is al bijna 42. Ik zeg: 28. Hooguit.

Nu had Gijs zijn peilstok eens diep in de gemeenten gestoken en jawel, de uitkomst liet zich raden. Die maken zich ernstige zorgen over hun eigen financiële positie, nu er door corona veel inkomsten wegvallen en de kosten stijgen, en dus ook over die van hun burgers en over de (on)leefbaarheid. Nee, we zijn nog lang niet rijp voor het besef dat het niet meer wordt zoals het geweest is.

Den Haag zadelde de gemeenten eerder al wel op met bezuinigingen én met de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. ,,Bij aanvang van corona stonden we al met 2-0 achter”, zei Jan van Zanen, Utrechts burgemeester, maar hier vooral zegsman namens alle gemeenten.

Enige wethouders van financiën hadden een gelikt idee. Als het kabinet de gemeenten nu eens eenzelfde bedrag garandeerde als de KLM. ,,Nou,” vond Van Zanen, ,,drie miljard is om te beginnen ook wel goed.” Aangezien hij een prominente VVD’er is, zal hij vast al wel weten dat het daar straks op uit draait.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur