We leven in een tijd van bezinning. Daar kan de natuur een handje bij helpen. Weg met het snelle, het overal bij moeten zijn.

Duik de bossen, de meren en de weides in. Alleen even niet in het echt. Dat kan nu niet massaal. Dan dus maar met hulp van de televisie. Via Vroege Vogels bijvoorbeeld.

Is dat geen vogel dan?

Ik sjouw als stadsmens best vaak door de natuur, maar er iets van weten, ho maar. Er zijn is al mooi genoeg. Anders moet je tóch weer wat. De bekeken aflevering van Vroege Vogels speelde zich af in het veenreservaat Ilperveld, in Noord-Holland. Mij had je simpel kunnen wijsmaken dat de ilp een vogel is.

Ik kreeg pas later door dat het een herhaling betrof. Vroege Vogels moet nu ook binnen blijven. Vandaar. Dat deed niets af aan het kijkplezier. Het enthousiasme van de mannen van Landschap Noord-Holland, gecombineerd met de deels ongetwijfeld geacteerde oohh-aaahh-verbazing van presentator Menno Bentveld bij het zien van grutto’s, kiekendieven en de noordse woelmuis, werkte zeer aanstekelijk.

Een vis met pootjes

Mooi was hoe de schuwe hermelijn zich door de camera liet vangen. Ecologe Carola van den Tempel reageerde euforisch. ‘t Was pas haar tweede waarneming ooit. Het zat vol mooie drone-beelden, vol liefde voor de omgeving, met beesten waarvan je in een stadse pubquiz de naam nooit zou raden. Rivierdonderpad. Let wel, een vis. Met pootjes. Ik bedoel maar.

Vroege Vogels bestaat op de radio al sinds 1978. Op de tv presenteerde Hanneke Kappen vanaf 1989 de eerste jaren, maar pas na de terugkeer in 2007 kwam het succes. Met, in combinatie met het radioprogramma, een invloedrijke website. Toch eens vaker kijken. Ook al is alle verse kennis geheid in mijn hersenen verdronken zodra ik daarna weer op pad ga.

Dondert niks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur